UKIDAJU PROMEMORIJU

Sve mljekare slijede Dukat do kraja ožujka

16.02.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Sve velike i srednje mljekare do kraja ožujka slijedit će Dukatov primjer i uvesti novi model određivanja otkupne cijene mlijeka. Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) današnjim nastavkom prosvjeda pred Dukatom najavljuje daljnju borbu za Promemoriju, dosadašnji dogovor o cijenama mlijeka, ali ni mljekari ne odustaju

Kako je tportalu potvrdio Branko Bobetić, direktor Gospodarsko interesnog udruženja 'Croatia stočar', koje predstavlja deset velikih i 30 srednjih mljekara, Dukat je prvi rekao ono što većina njih misli.

'Do kraja prvog tromjesečja sve velike i srednje mljekare počet će pregovore o novim cijenama', najavio je Bobetić. Otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj, dodaje, neprestano su više od onih u Europskoj uniji i u okruženju. Dobit mljekarske industrije 2010. u odnosu na 2009. godinu smanjila se za 40 posto, a podaci do rujna protekle godine pokazuju nastavak tog pada, 35 posto, rekao je Bobetić.

Prerađivačka industrija sada traži tržišno određivanje cijena, koje bi mljekare određivale u dogovoru sa svojim dobavljačima. U HSUPM-u to izričito odbijaju. 'Udruge su pojedinačno preslabe za takve pregovore. Zato postoji Promemorija, Ministarstvo poljoprivrede i savez', poručuje Igor Rešetar, predsjednik HSUPM-a, koji okuplja 5000 proizvođača i industriji isporučuje 90 posto količina mlijeka.

Prema Promemoriji, koju su 2009. godine potpisali HSUPM, Ministarstvo poljoprivrede i mljekarska industrija, otkupna cijena mlijeka određuje se prema tromjesečnim prosječnim cijena u zemljama EU. U siječnju je ta cijena iznosila 2,66 kuna, a Dukatova nova cijena od početka veljače manja je za 50 lipa.

Bobetić tvrdi da je dosadašnji cjenovni model u zadnje dvije godine doveo do pada konkurentnosti industrije prerade mlijeka na domaćem i inozemnom tržištu.

'Novi tržišni model formiranja otkupnih cijena mlijeka uvažavat će globalne trendove kretanja cijena mlijeka u EU, zatim nivo i trendove cijena mlijeka zemalja koje su najveći izvoznici mliječnih proizvoda na tržište Hrvatske, kao i nivo prodajnih cijena mliječnih proizvoda na tržištima s obzirom na složeno gospodarsko stanje i nisku kupovnu moć potrošača. Tvorničke premije bit će u funkciji stimuliranja povećanja proizvodnje mlijeka te podizanja nivoa proizvodnosti proizvođača mlijeka kojima je proizvodnja mlijeka osnovna ili pretežita djelatnost radi njihove proizvodne i tržišne konkurentnosti i održivosti', kaže Bobetić.

Iz Đakova za Zagreb danas se uputilo oko sto mljekara da bi se pridružili također ogorčenim proizvođačima, koji treći dan prosvjeduju pred zagrebačkim Dukatom i Sirelom u Bjelovaru.