tržište rada

Sve je stalo - traži li uopće itko radnike? 'Prvi udar bio je snažniji nego 2008., ali ipak nije sve tako crno'

06.04.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Tržite rada snažno je pogođeno posljedicama koronavirusa. Broj nezaposlenih raste, a s druge strane stalo je zapošljavanje u većini gospodarskih sektora. Da je situacija, blago rečeno, loša, potvrđuje i Igor Žonja, direktor vodećeg domaćeg portala za zapošljavanje MojPosao

Prema podacima Ekonomskog instituta, Indeks slobodnih radnih mjesta (OVI indeks) u ožujku ove u odnosu na ožujak 2019. pao je za 23,3 posto. Taj pad poklapa se s onim što su osjetili i na portalu MojPosao.

'Cjelokupno tržište rada pogođeno je novonastalom situacijom, a prema našim procjenama, u prvom kvartalu ukupan broj objavljenih natječaja za posao u Hrvatskoj pao je između 25 i 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, očekujemo da će se ovakav trend nastaviti te da ćemo u travnju zabilježiti i značajno veći pad u broju oglasa nego što je to trenutno slučaj', rekao je za tportal Žonja.

Dodaje kako je aktualna situacija ipak za nijansu povoljnija u odnosu na stanje prije 11 ili 12 godina, iako je prvi udar bio snažniji nego 2008., odnosno 2009., kad je Hrvatsku pogodila globalna financijska kriza.

'Reakcija Vlade puno je brža nego prije, nadamo se da neće pasti na izvršenju mjera te da će nastaviti pratiti situaciju i vrlo brzo povući nove poteze koji će utjecati na solidarizaciju javnog sektora', naglasio je Žonja.

Najveći pad u broju oglasa, prema njegovim riječima, bilježe turizam i ugostiteljstvo, ljudski resursi, briga o ljepoti, arhitektura i marketing.

  • +9
HZZ Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

'U padu je i broj natječaja za radna mjesta u sektoru trgovine jer se ti poslovi dijelom (posebice na Jadranu tijekom turističke sezone) vežu uz turizam i ugostiteljstvo. Međutim taj pad nije izražen u tolikoj mjeri jer, kako sada stvari stoje, trgovine će raditi tokom cijele pandemije, dok je velik broj ugostiteljskih objekata u potpunosti zatvoren ili pružaju samo uslugu dostave hrane', rekao je Žonja.

Unatoč negativnim kretanjima u gospodarstvu i na tržištu rada, određena zanimanja trenutno bilježe snažan rast potražnje.

'U prvom redu to se odnosi na kategorije zdravstva i socijalnog rada, graditeljstva te obrazovanja i skrbi, odnosno ona zanimanja koja su aktivno uključena u borbu protiv pandemije koronavirusa i sanaciju posljedica nedavnog potresa u Zagrebu', izjavio je Žonja.

On se nada da će Vladine mjere usporiti nagli pad gospodarstva, no tu je jako važno, ističe, da nam epidemija omogući što raniji povratak što većem broju djelatnosti.

'Ako budemo poštovali socijalnu distancu, smanjeno kretanje te nužnu higijenu, brže ćemo moći liberalizirati ponašanje i oživiti veći broj djelatnosti. Odgovornim ponašanjem u poslovanju kompanija, uz pravovremene i učinkovite mjere pomoći Vlade, zaustavit ćemo negativnu spiralu u kojoj se trenutno nalazimo i koja bi nam opet mogla donijeti dug i mukotrpan oporavak', istaknuo je Žonja.

U ovom trenutku, dodaje, kriza izgleda strašno i postoje razni scenariji koji su gori od kumulativnog pada BDP-a od 14 posto iz perioda 2008.-2014.

'S druge strane, postoji i optimističniji scenariji prema kojem ćemo ipak brže zaustaviti pad, kriza će biti kraća i trajat će jednu do dvije godine, a kumulativni pad BDP-a iznosit će do pet posto', napomenuo je Žonja.

Kad je riječ o utjecaju krize na poslovanje portala MojPosao, ističe kako je ono zasad stabilno zahvaljujući određenim uštedama koje su napravili na početku godine, dok kriza još nije bila na vidiku.

'U budućnosti, ovisno o kretanjima na tržištu, planiramo nove uštede te se nadamo kako ćemo i mi koristiti Vladine mjere jer želimo da naši radnici ostanu s nama', istaknuo je Žonja.