POSLOVI S PORScHEOM

Sve duža lista domaćih tvrtki koje rade za njemačkog auto diva

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 11:06
  • Objavljeno 15.09.2020 u 09:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Zbog Porschea, Infinum će zaposliti 100 novih stručnjaka. Boxmark iz Trnovca Bartolovečkog za Porsche već godinama proizvodi kožne dijelove, navlake za sjedala i tapecirani interijer, a svi Porscheovi vozači koriste Amodov softver za sigurnu vožnju. CETITEC iz Čakovca izrađuje im softver koji pokreće taj automobil, a stručnost Mate Rimca prepoznata je u elektrifikaciji vozila, uključujući pogonske sklopove, baterije, motore i invertere...

Automobili Rimac: Porsche već ima 15,5 posto udjela

U ožujku 2019. godine iz Porschea su najavili suradnju s Matom Rimcem na dizajnu novog 918 Spidera, a u rujnu te godine Porsche je povećao svoj udio u Automobilima Rimac i u sestrinskom Greyp Bikesu s 10 na 15,5 posto. Time je dodatno ojačano, već ionako čvrsto partnerstvo dviju kompanija. Prvi je ugovor potpisan samo nešto više od godinu dana ranije, u lipnju 2018. godine. Budući da i legendarni Porsche povećava raspon svojih elektrificiranih modela, tu će koristiti stručnost Rimca u elektrifikaciji vozila, uključujući pogonske sklopove, baterije, motore i invertere.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i financijski direktor Porsche AG-a, rekao je da je im je “nakon godinu dana praćenja pozitivnog razvoja Automobila Rimac brzo postalo jasno da Porsche i Rimac mogu puno naučiti jedni od drugih”.

Boxmark Leather: Kožne navlake za njemački luksuzni automobil

Za Porsche radi i tvrtka Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog, prve općine kad se iz Varaždina krene prema Podravini. Tvrtka se bavi proizvodnjom ekskluzivnih “highclass” kožnih dijelova, navlaka za sjedala i tapeciranih dijelova interijera osobnih vozila za premium marke u automobilskoj industriji. Uz Porsche, Boxmark radi i za BMW, Mercedes, Audi, VW i druge premium marke. Za Porsche je ranije za isporučivao kožne navlake, a trenutačno ga opskrbljuje kožama, piše Jutarnji list.

- Poslovni uspjeh temeljimo na izvanrednoj inovativnosti i fleksibilnosti, koje su ugrađene u same temelje društva, te kontinuiranoj brizi i ulaganju u svoje zaposlenike. Kupci prepoznaju Boxmark kao partnera koji neprekidno stvara nova i bolja poslovna rješenja te konkurentne proizvode koji kupcu donose visoku dodanu vrijednost, odnosno financijsku korist - kaže Tomislav Cesarec iz Uprave tvrtke.

  • +7
  • +4

Zagreb: Infinum i Porsche predstavili su suradnju pod nazivom Porsche Digital Croatia

Izvor: Cropix / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Amodo: Usluge koristi više od 1,4 milijuna vozača

Tvrtka Amodo iz Zagreba na tržištu je kratkih sedam godina. Tijekom tog razdoblja razvila je jedinstveni sustav koji prikuplja podatke o navikama vozača i njihovom individualnom stilu vožnje. Prikupljeni se podaci potom koriste za analizu izloženosti riziku od nesreće i mogućim potrebama za novim osigurateljskim proizvodima. Aplikacija funkcionira tako da snima vožnju te vozaču daje uvid u brzinu, njegovu agresivnost u prometu, koči li naglo i ulazi li prebrzo u zavoje, prima li pozive i sl.

Svi prikupljeni podaci uparuju se s drugim podacima, kao što su dopuštene brzine na cestama i vremenski uvjeti. Tako aplikacija nakon odrađene vožnje javlja vozaču koliko je bio oprezan u prometu, što bi mogao napraviti da to poboljša te kakve je sve bonuse i nagrade osvojio ako je dovoljno dobro vozio. Usluge zagrebačke tvrtke, koju je osnovao Gorjan Agačević, danas koristi više od 1,4 milijuna vozača.

Infinum: Više od 75 posto prihoda im je od izvoza

Infinum, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki, koja se od 2005. godine bavi dizajnom i razvojem softvera, jednakopravni je partner s Porscheom u tvrtki Porsche Digital Croatia. Zagrebačka je tvrtka specijalizirana za razvoj mobilnih aplikacija, mobilnih igara i web aplikacija. Uprava međunarodno prepoznate hrvatske tvrtke u IT sektoru, u partnerstvu s Porsche Digitalom vidi priliku za kreiranje digitalne budućnosti.

- U sljedeće tri godine zaposlit ćemo 100 stručnjaka koji će razvijati i dizajnirati softver, umjetnu inteligenciju odnosno proizvode i usluge koji unapređuju digitalni ekosustav - istaknuo je Tomislav Car, predsjednik Uprave i jedan od osnivača Infinuma. Tvrtka sa sjedištem u Zagrebu ima 250 zaposlenih, prosječne dobi 28 godina. Infinum dobru atmosferu u tvrtki smatra iznimno važnim dijelom korporativne kulture. Njeguje se balans poslovnog i privatnog života, humor i timski rad iznimno se cijene.

CETITEC: Međimurski softver za pokretanje automobila

Jedan od partnera Porschea u Hrvatskoj je i međimurska podružnica njemačke tvrtke CETITEC. To je prva investicija Porschea u dijelu ugradbenog softvera za automobilsku industriju u Hrvatskoj. Tvrtka CETITEC GmbH, sa sjedištem u Pforzheimu kod Stuttgarta, podružnicu u Čakovcu osnovala je 2014. godine. Bila je to ideja tehničkog direktora Bojana Kolmanića, rođenog Čakovčana, koji je zajedno s malim, ali vrlo talentiranim timom, i pokrenuo rad podružnice u TICM inkubatoru. Danas tvrtka ima 20 vrhunskih softverskih razvojnih inženjera.

- Organizirali smo ured i u Zagrebu jer želimo privući više ljudi. Rastom tvrtke proširio se menadžment tim te trenutačno urede u Čakovcu i Zagrebu vode Franjo Kovačić i Stjepan Gornik, koji su jedni od prvih zaposlenika tvrtke - rekao je za Jutarnji Bojan Kolmanić, direktor hrvatske podružnice CETITEC-a. Kao jedan od motivatora koji ih tjera naprijed, Kolmanić je istaknuo činjenicu da softver koji se proizvodi i razvija u Hrvatskoj pokreće aute koji se voze diljem svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!