zamjenica guvernera

Švaljek otkrila zašto je obveznice Erste banke prijavila kao štednju i nad koliko zaposlenika će HNB pokrenuti nadzor

14.01.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek razgovarala je s portalom Zagrebi.hr gdje je pojasnila zašto obveznice Erste banke nije prijavila kao vrijednosne papire nego kao štednju te je otkrila da je HNB pokrenuo nadzor nad pet svojih zaposlenika

Upitana što će HNB učiniti nakon što su od portala index.hr dobili podatke o zaposlencima koji su trgovali dionicama banaka, Švaljek kaže da im je portal proslijedio podatke o pet zaposlenika HNB-a uz naznaku njihovih financijskih transakcija bez svih pojedinosti tih transakcija.

'Temeljem naših internih akata pokrenuli smo ad hoc nadzor radi provjere eventualne etičke neusklađenosti, koje će, ukoliko budu utvrđene, biti sankcionirane u skladu s internim aktima HNB-a. Također, podaci će nakon provjere biti upućeni HANFA-i koja nadzire primjenu propisa relevantnih za tržište kapitala. Nismo dobili podatke za preostalih tridesetak zaposlenika ili bivših zaposlenika za koje se tvrdi da su obavili četristotinjak financijskih transakcija evidentiranih u SKDD-u premda smo od Indexa 12. siječnja zatražili da nam ih dostave bez odlaganja kako bismo i njih mogli provjeriti i uputiti HANFA-i', rekla je portalu Zagrebi.hr.

Kaže i kako od Hanfe očekuje da provjeri jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke kršili Zakon o tržištu kapitala u smislu trgovanja temeljem povlaštenih informacija.

Po pitanju njenih obveznica Erste banke koje je držala do dospijeća, Švaljek kaže da je u njih uložila krajem 2012. u primarnoj emisiji, po uvjetima iz prospekta koji su bili dostupni svim ulagačima i koji je odobrila HANFA, i držala ih do dospijeća 2017. godine.

'Na početku tog razdoblja, pa do lipnja 2013. bila sam vanjski član Savjeta HNB-a, ali sam bila zaposlena u drugoj instituciji te kao vanjski član Savjeta nisam imala pristup onim informacijama o bankama koje imaju zaposlenici HNB-a. Obveznice nisam imala kada sam postala zamjenica guvernera. Dodatno, treba naglasiti da Zakon o HNB-u ni tada niti sada nije zabranjivao držanje obveznica nadziranih institucija', kaže Švaljek.

'Prijavila sam ih kao štednju jer sam ih držala do dospijeća, čime su one po svom karakteru bile izjednačene s oročenom štednjom. Obveznicama nisam trgovala. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa niti u jednoj provjeri nije osporilo takav unos u imovinsku karticu', kazala je.