CRNA SLIKA HRVATSKE

Svaki četvrti zaposleni ima blokiran račun

Bionic
Reading

U ovoj zemlji od samo 1,13 milijuna koliko nas je bilo ukupno zaposlenih krajem rujna, što je 423.766 radnih mjesta manje nego prije pet godina, a toliko, uzgred budi rečeno, danas stanovnika zajedno imaju Split, Rijeka, Osijek, Šibenik i Dubrovnik, prosječno je svaki četvrti zaposleni imao blokirane račune zbog nepodmirenih dugova.

Ili, gotovo svako peto kućanstvo od njih milijun i pol u zemlji ima člana čiji su svi računi u bankama blokirani dok se ne namiri 22,61 milijarda kuna duga, piše Slobodna Dalmacija

S blokiranim svim računima, od tekućih, žiro pa do štednih konta, studeni je započelo 290.447 ljudi, a blokirani su na 22,6 milijardi kuna. U mjesec dana njihov je broj povećan za 8876 ljudi, a dug za 670 milijuna kuna, dok je cijele protekle godine, od kraja lanjskog do kraja ovogodišnjeg listopada, dug građana porastao za 6,3 milijarde kuna, a broj blokiranih za 48.255 ljudi.


Ne čudi to zna li se da građani imaju problema s otplatom 13 milijardi kuna kredita bankama, koliko ih je loših, odnosno djelomično ili potpuno nenaplativih kredita, što je 10,6 posto svih kredita koje otplaćuju bankama. No, s obzirom na goleme blokade računa, ljudi imaju problema s plaćanjem svih ostalih računa.

Više pročitajte ovdje