SUMRAK NA BURZI

Svaka treća brokerska kuća zatvorila vrata

burza broker rating

burza broker rating

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Trećina brokerskih kuća u Hrvatskoj zatvorila je vrata u prvoj polovici godine zbog pada prometa na Zagrebačkoj burzi. Još prošloga ljeta bilo ih je 29, a do kraja ovogodišnjeg lipnja ostalo je 21 investicijsko društvo, prema podacima Hanfe

Prije krize brokerske kuće imale su velike zarade i širile se kao gljive poslije kiše. Sada im pak ne ostaje drugo nego zatvaranje vrata, promjena djelatnosti ili spajanje.

Tvrtka Investco vijednosnice, primjerice, posjedovala je 85 posto imovine svih brokerskih kuća u Hrvatskoj. Lani je digla ruke od burze i preusmjerila svoju djelatnost na investicijsko savjetovanje.

Brokeri su se počeli i spajati, u čemu prednjače Hita vrijednosnice i ICF. Njihovi vlasnici Ivan Tadin i Ratko Bajakić zaključili su da im je najbolje udružiti se, pa je Hita objavila da je preuzela poslovanje ICF-a koji je, s druge strane, ušao u vlasništvo Hite. Do kraja godine dvjema kućama pridružit će se i treća – Auctor. Tako će nastati najveća brokerska kuća u zemlji u nebankarskom sektoru, s najvećim prometom na burzi nakon Erste vrijednosnih papira.

'Kombinacija Hite, ICF-a i Auctora je idealna zbog sinergijskog efekta i komplementarnog modela biznisa', tvrdi Ivan Tadin, vlasnik i predsjednik uprave Hite.

Financijski analitičari tvrde da je mnogim brokerima dogorjelo do nokata. Golem pad prometa 2009. još su nekako izdržali, zbog zaliha iz zlatnih vremena. No u prvih šest mjeseci nastavili su gomilati gubitke koji su povećani na 9,3 milijuna kuna, u odnosu na 3,4 milijuna u istom razdoblju lani, prema nerevidiranim podacima Hanfe.

Tek svaka treća brokerska kuća, njih sedam, ostvarila je polugodišnju dobit prije oporezivanja od ukupno 2,8 milijuna kuna, od čega polovicu Interkapital. Od 21 kuće njih 14 zabilježilo je minus, pri čemu su Hita i ICF imali ukupno 3,3 milijuna kuna gubitka, dok je Auctor imao 900 tisuća kuna dobiti. Stoga će do kraja godine nebankarske brokerske kuće vjerojatno nastaviti sa zatvaranjem vrata i spajanjem.

'Male brokerske kuće ne mogu opstati samostalno ako se tržište ubrzo značajno ne oporavi, što je malo vjerojatno', procjenjuje Tadin. Zbog slabih rezultata poslovanja, kaže, mnogi od njih 'neće zadovoljiti zakonski propisanu razinu kapitala'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi