PUNJENJE PRORAČUNA

Sutra stiže 1,5 milijardi dolara od obveznica

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 04.11.2009 12:18
  • Objavljeno 04.11.2009 u 11:45
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela odluku o izdavanju euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara. Obveznice su plasirane na rok od 10 godina, uz kamatnu stopu od 6,75 posto, a uplata će biti izvršena sutra

Međunarodni investitori iz 27 država iskazali su potražnju u ukupnom iznosu od 3 milijarde USD. Više od polovice izdanja obveznica plasirano je u SAD-u (55 posto), četvrtina izdanja plasirana je u Veliku Britaniju, 13 posto u ostale europske zemlje te 7 posto u azijske države.

U priopćenju Vlada ističe da je odabirom valutne denominacije u američkom dolaru proširen krug potencijalnih investitora, a uključivanjem odgovarajućeg pravnog formata omogućen je plasman obveznica institucionalnim investitorima u SAD-u.

Uspjeh izdavanja euroobveznica osiguran je serijom prezentacija za investitore održanim u Münchenu, Londonu, Los Angelesu, Bostonu i New Yorku, tijekom kojih je prezentirana stabilnost hrvatskog financijskog sustava i otpornost gospodarstva na vanjske potrese, kao rezultat dobro vođene fiskalne i monetarne politike u globalno složenim uvjetima, stoji u Vladinom priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi