VJEŽBANJE DISCIPLINE

Sutra starta Linićev zakon, saznajte što čeka tvrtke

30.09.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Sutra se počinje primjenjivati Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Predviđa niz novosti za tvrtke: od kraćih rokova plaćanja do neizbježnog postupka nagodbe ako zapadnu u dugove

Već sa sutrašnjim danom oko 55 tisuća poduzeća imat će preduvjete za predstečajnu nagodbu. Riječ je o tvrtkama koje su u blokadi dulje od 60 dana. Nagodbu moraju pokrenuti upravo dužnici, a njihove procese vodit će 60 nagodbenih vijeća. Ona će imenovati povjerenike iz redova stečajnih upravitelja i pokrenuti nagodbu, javlja HRT.

Pozvat će se vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine prema tom dužniku. I u okviru predstečajne nagodbe dužnici i vjerovnici pokušat će iznaći nekakav način da  se ta tvrtka ponovno postavi na noge, izjavila je Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine.

Ako u tome ne uspiju, dužnike očekuje stečaj. Važna je novina da nagodba ne može trajati unedogled, već najdulje 120 dana. Mnogi će reći - nelikvidnost ne bi ni dosegnula astronomske 44 milijarde kuna da se dužnicima prije stalo na kraj.

To je nužno da se napravi jedna inventura i da se utvrdi koliko je moguće realno naplatiti iz tih brojki kojima svi baratamo, ali nismo sigurni jesu li one točne, rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

U Vladi su optimisti. Tvrde da će od donošenja zakona biti važnija njegova provedba te da je krajnje vrijeme da se u gospodarstvu odvoji žito od kukolja.

U tom procesu čišćenja ovaj zakon je nužan. To je instrument za koji sam duboko uvjeren da će nam snažno pomoći da ubrzamo proces čišćenja i oporavka hrvatskoga gospodarstva, izjavio je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Najčešće su primjedbe na zakon rokovi plaćanja od 30 i 60 dana. Prema mnogima, preoptimistično za okružje u kojem nitko nikomu ne plaća. Također, mnogi se pitaju kako će dužnik, koji je ionako u problemima, moći snositi troškove nagodbe. Ipak, unatoč primjedbama, zakon su poduprli svi, čak i saborska opozicija.