LOŠ TAJMING

Super je što država krpa pola kredita, ali prikupljati dokumente usred ljeta...

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 03.08.2017 06:37
  • Objavljeno 03.08.2017 u 06:37
Bivši ministar graditeljstva i aktualni ministar uprave Lovro Kušćević osmislio je subvencionirane kredite građanima

Bivši ministar graditeljstva i aktualni ministar uprave Lovro Kušćević osmislio je subvencionirane kredite građanima

Izvor: tportal.hr / Autor: Pixsell

Krajem ovog mjeseca Ministarstvo graditeljstva planira početi primati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita građana. Od subvencija se očekuje puno, interes građana je golem, banke se pripremaju za novi val stambenih kredita, a budući vlasnici stanovi i kuća bacili su se na prikupljanje dokumentacije

Jedini problem u cijeloj priči je što država ovu mjeru planira provesti usred ljeta i sezone godišnjih odmora, što stvara proceduralne probleme nekima od potencijalnih korisnika 'Kušćevićevih kredita'.

Tportalu se javio čitatelj koji je napomenuo kako je vrlo teško, na špici sezone godišnjih odmora, uhvatiti prodavatelja stana i osobnu bankaricu i mirno krenuti u prikupljanje potrebne dokumentacije, s obzirom da Ministarstvo graditeljstva i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) još nisu odredili točan datum kada će početi prikupljati zahtjeve za subvencioniranjem kredita.

Upitali smo Ministarstvo koliko je pametno pokretati projekt od tolikog značaja usred ljeta i nije li ga bilo bolje tempirati u ranu jesen, kada se kupci i prodavatelji nekretnina, kao i bankari, vrate s godišnjih odmora.

U Ministarstvu odvraćaju da je donošenje zakona o subvencioniranju trajalo jako dugo, a kako će se dio provedbe zakona koji se odnosi na banke odraditi preko ljeta.

'Dio koji se odnosi na građane (sam početak zaprimanja zahtjeva) odradit će se krajem kolovoza-početkom rujna tj. krajem sezone godišnjih odmora. Također, preporučamo građanima da radi detaljnijeg i pravovremenog informiranja o cjelokupnom postupku subvencioniranja stambenih kredita svakako prate internetske stranice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja www.mgipu.hr i stranice Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama www.apn.hr' poručuju iz nadležnog ministarstva. Kraj sezone godišnjih odmora veže se uz početak školske godine, koja počinje 5. rujna. 

Država je u ovoj godini osigurala 17,5 milijuna kuna za od 1000 do 1500 stanova što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen stoga će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.

Na stranicama Ministarstva graditeljstva navodi se potrebna dokumentacija: preslika osobne iskaznice; predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita; preslika zemljišnoknjižnog izvatka, presliku akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju namjerava kupiti odnosno graditi kuću; potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom; javnobilježnički ovjerena izjava da u vlasništvu nemate stan ili kuću ili da u vlasništvu imate samo jedan stan ili kuću koju prodajete radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja te javnobilježnički ovjerena izjava bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema drugi stan ili kuću u vlasništvu ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje veće kuće.

Lovro Kušćević i Predrag Štromar

Lovro Kušćević i Predrag Štromar

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunić

Primjerice, za procjenu vrijednosti nekretnine koju želite kupiti u redovnom terminu potrebno je pričekati oko tjedan dana, no službenici u bankama upozoravaju građane kako se tijekom ljeta na procjenu može čekati i do tri tjedna.  

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji je još u studenom prošle godine predložio tadašnji ministar graditeljstva Lovro Kušćević, koji je tu stolicu prepustio HNS-ovom Predragu Štromaru.

Podsjetimo, predloženim zakonom omogućuje se građanima da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće. U planu je subvencioniranje kupnje stanova i kuća maksimalne vrijednosti od 100.000 eura, pri čemu cijena ne smije biti viša od 1500 eura po kvadratnom metru.

Država bi u prve četiri godine plaćala 50 posto rate kredita osobama mlađima od 45 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje ili kupuju veći stan zbog povećanja obitelji.

Što se tiče visine kamatne stope, očekuje se da ona bude najviše 3,75 posto, što se planira postići provođenjem javnog natječaja. Uz osnovnu subvenciju, koja traje prve četiri godine otplate kredita, predviđena je mogućnost produljenja subvencije za svako novorođeno ili usvojeno dijete za dodatne dvije godine.

Prema izračunu tportala uštede u četiri godine kreću se od 8.260 do 16.500 eura (ovisno o visini kredita i roku otplate), a dodatno se povećavaju u slučaju novorođenog ili usvojenog djeteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!