ISTRAŽILI SMO

Što vas čeka ako zatražite stambeni kredit u kunama

16.02.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Trenutačno od deset najvećih hrvatskih banaka samo tri u ponudi imaju kunske stambene kredite. Krediti u kunama u pravilu su nešto skuplji od eurskih, ali to je cijena koju treba platiti za izbjegavanje valutnog rizika

Stambeni krediti s valutnom klauzulom, osobito oni u švicarskom franku, postali su noćna mora tisuća hrvatskih građana. Dramatični rast švicarskog franka pretvorio je nekad najpovoljnije kredite u tempiranu bombu koja je postala golemo opterećenje i za korisnike kredita i za banke koje su ih plasirale.

Sasvim mirno ne spavaju ni građani koji su uzeli kredite u eurima jer i euro polako ali sigurno raste, a samim time i kreditne rate izražene u kunama. Danas je svima jasno da prilikom uzimanja kredita na 20 ili 30 godina treba dobro razmisliti o valutnom riziku. Problemi sa švicarcem aktualizirali su i radikalna rješenja poput pretvaranja svih kredita s valutnom klauzulom u kunske kredite kako bi se potpuno eliminirao valutni rizik za građane.

Provjerili smo koje banke odobravaju stambene kredite u kunama i pod kojim uvjetima. Nakon debakla sa švicarcima, banke su povukle stambene kredite vezane uz švicarsku valutu te su u ponudi ostali uglavnom krediti u euru. Nekolicina banaka u ponudu je uvrstila i kredite u kunama bez valutne klauzule. Trenutačno od deset najvećih banka tri u svojoj ponudi imaju i kunske stambene kredite.

Prva je probila led Hrvatska poštanska banka koja je kunske stambene kredite lansirala 2011. godine. 'Tadašnje analize tržišta pokazale su da postoji interes klijenata za stambeni kredit u kunama što je za banku bila prilika za snažniji nastup na tržištu stambenog kreditiranja', ističu u HPB-u. Stambeni krediti u kunama postali su zaštitni znak Hrvatske poštanske banke i s vremenom su nadmašili po ukupnoj vrijednosti kredite u euru. Efektivna kamatna stopa na HPB-ove kunske kredite iznosi 6,16 posto (nominalno 5,80 posto). Stopa je promjenljiva pri čemu fiksni dio iznosi 3,98 posto, a promjenljivi dio kamatne stope sastoji se od referentne kamate Hrvatske narodne banke.

HPB nudi i kredite u eurima koji su povoljniji od kunskih jer je efektivna kamatnu stopu niža za 0,6 posto. Na kreditu vrijednosti od 500.000 kuna razlika je u rati oko 160 kuna. To je cijena koju treba platiti za izbjegavanje valutnog rizika.


Kunske kredite nudi i Zagrebačka banka, ali samo do iznosa od 300.000 kuna i na rok do 15 godina. Zabine kamatne stope osjetno su povoljnije od HPB-ovih: efektivna kamatna stopa iznosi 5,37 posto (nominalno 5,09 posto). Zanimljivo je da su krediti u eurima u Zagrebačkoj banci skuplji od onih u kunama. Najpovoljniji eurski krediti (za mlade do 40 godina sa statusom klijenta) imaju efektivnu kamatnu stopu od 5,75 posto (nominalno 5,54 posto). Unatoč tome, u Zabi ističu da u posljednje vrijeme ne bilježe značajno veći interes za kunskim kreditima.

U Zagrebačkoj banci ističu da se u 2014. preokrenuo trend potražnje za stambenim kreditima, kao rezultat značajnog smanjenja cijena nekretnina posljednjih nekoliko godina te dugogodišnjeg odgađanja odluke građana za rješavanjem stambenog pitanja. Tako je u 2014. Zagrebačka banka odobrila preko milijardu kuna stambenih kredita što je za 28 posto više nego u 2013., od čega je nešto manje od trećine (29 posto) odobreno u kunama. Pozitivan trend nastavlja se i u 2015. što se može iščitati iz podataka za siječanj, u kojima je odobreno 26 posto više stambenih kredita nego u siječnju 2014. godine.

Stambeni krediti u kunama mogu se dobiti i u Splitskoj banci, i to na rok do 20 godina. Kunski krediti Splitske banke imaju i fiksnu kamatnu stopu pa se klijentu, uz eliminaciju valutnog rizika, omogućava izbjegavanje kamatnog rizika. Pritom visina kamatne stope ovisi o ročnosti kredita. Tako za kredite na rok do pet godina efektivna kamatna stopa za klijente banke iznosi 5,72 posto (nominalno 5,09%) dok na najdulji rok (20 godina) iznosi 6,38 posto (nominalno 5,99%).

Splitska banka nudi i eurske kredite s fiksnom kamatnom stopom koji su nešto povoljniji od kunskih.