POSLOVI POLITIČARA

Tvrtka Grabar Kitarović lijepo zaradila za dva mjeseca, Karamarko prošao loše

15.05.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Rezultati poslovanja za 2022. godinu postali su nedavno vidljivi na financijskim servisima, a prema njima u svijetu biznisa najbolje su se, čini se snašli, Ivan Vrdoljak, Milijan Brkić i Kolinda Grabar-Kitarović.

Tvrtke bivšeg ministra i HNS-ovca Ivana Vrdoljaka lani su prijavile prihod od nekoliko milijuna eura, a ona Milijana Brkića, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a, lani je ostvarila dobit od 285,6 tisuća eura. Kolinda Grabar-Kitarović je preko svog trgovačkog društva u manje od dva mjeseca uprihodovala 28,4 tisuće eura (dobit 24,7 tisuća eura), a u biznisu je krenulo i USKOK-ovom okrivljeniku, bivšem HDZ-ovom ministru, Lovri Kuščeviću koji je lani prijavio prihod od 57,8 tisuća eura, piše Jutarnji list.

Ivan Vrdoljak lani je, naime, prijavio najveće prihode, a njegova tvrtka Livit d.o.o. prijavila je ukupni prihod od dva milijuna eura, ali i gubitak od 273,7 tisuća eura. U izvješću navode da tvrtka ima 11 zaposlenih. Vrdoljak je vlasnik i direktor od 2018. godine, a tvrtka je registrirana za računalno programiranje. Ništa lošije nije poslovala ni tvrtka u kojoj je Vrdoljak 50-postotni suvlasnik Sunčani Žnjan d.o.o., koja je lani ostvarila 1,8 milijuna eura prihoda te dobit od 135,4 tisuće eura. Tvrtka se bavi gradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a prema financijskom servisu, dva zaposlena.

Nakon političke karijere Brkić je registrirao tvrtku Alfa Strategy d.o.o. koja je lani prijavila ukupan prihod od 362,1 tisuće eura, a velik dio je čista dobit. Tvrtka, prema financijskim podacima, ima dva zaposlena. Tvrtka u financijskom izvješću navodi investiciju u iznosu od 449,8 tisuća eura, a njezina ukupna aktiva je 654,6 tisuća eura. Brkić je osnivač i vlasnik tvrtke, a direktor je Božo Krmek. Tvrtka je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Njegovom nekad najbližem suradniku u HDZ-u Tomislavu Karamarku privatni biznis još nije uzeo maha. Tvrtka Diamond Technology d.o.o. nije još ostvarila nikakav prihod te je godinu zaključila s gubitkom od 585 eura. No, tvrtka je tek osnovana u svibnju prošle godine.

Znatno bolje krenulo je u privatnom biznisu njihovoj nekadašnjoj, također stranačkoj kolegici i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović čija je tvrtka KGK Advising&Professional Services lani prijavila prihod od 28,4 tisuće eura te dobit od 24,7 tisuće eura, i to je ostvarila u manje od dva mjeseca, jer je njezina tvrtka osnovana tek 7. studenog 2022. godine. Taj prihod ostvarila je od prodaje u inozemstvu, stoji u izvješćima. Tvrtka bivše predsjednice također je registrirana za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. Nije vidljivo ima li tvrtka zaposlenih ni kolika su prosječna primanja. Grabar-Kitarović je osnivačica i direktorica, navodi Jutarnji list.

I bivši ministar iz redova HDZ-a Lovro Kuščević počeo je zarađivati opet kao poduzetnik. Njegova tvrtka Eco living d.o.o. prijavila je 2022. godine ukupan prihod od 57,8 tisuće eura, a dobit od 21,6 tisuća eura. Tvrtka je registrirana za proizvodnju električne energije, a u njoj je Kuščević vlasnik i član uprave.