BITKA ZA PREVLAST

Šuker želi blokirati Inu ako ne plati dug

03.12.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Mađarski MOL bi još nekako i pristao na nove pregovore o prodaji Inina plinskog biznisa državi, no za promjenu dioničkog ugovora, navodno, ne želi niti čuti. Razlog je jednostavan: upravo im taj dionički ugovor omogućava presudni utjecaj u odlučivanju o poslovanju Ine

Posebno im je to važno otkad Damir Polančec nije više predsjednik Nadzornog odbora Ine nego bi to 28. prosinca na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara trebao postati ministar financija i potpredsjednik za gospodarstvo Ivan Šuker.

MOL-u on nije tako ugodan suradnik kao što je to bio njegov prethodnik Damir Polančec. Šuker je tvrdoglav i mnogo manje sklon kompromisima i dogovorima, piše Jutarnji list. Premda je jasno da će biti predsjednik NO-a i da je izbor na glavnoj skupštini samo formalnost, Šuker je i ministar financija, pa je, u situaciji dok Ina duguje državi, prema njegovoj izjavi, od 1,5 do 1,6 milijardi kuna, u nezgodnoj poziciji.

S jedne strane najodgovorniji je za prikupljanje prihoda države, a s druge strane će, kao predsjednik NO-a, odgovarati za stanje u Ini kao velikom dužniku.

Zbog tih novih okolnosti čini se da je MOL postao blaži i popustljiviji u odnosima s hrvatskom državom kao svojim najvećim partnerom u Ini. Sada, prema riječima samog ministra Šukera, traži kako u Inu upumpati dovoljno svježeg novca da se podmire obveze državi i dobavljačima i da se ne zaustave investicije.

Ministar Šuker dobio je čvrsto obećanje da će 29. prosinca, dan nakon što i službeno postane predsjednik NO-a Ine, dug biti plaćen. Time će, kaže, biti riješeni svi dugovi Hrvatskih cesta i velik dio duga Hrvatskih autocesta, i to prije Nove godine.

Bude li tako, odahnut će i brojni građevinari kojima HC i HAC navodno ne plaćaju od proljeća, što prijeti novim velikim valom otkaza, ovoga puta u građevinskoj industriji.

Ne plati li Ina svoj dug kako je obećala, bit će blokirana, odlučan je ministar Šuker jer je, kaže, dobila dovoljno vremena. Ta naplata duga i prijetnja blokadom jedan je od Šukerovih glavnih aduta u njegovu nastojanju da hrvatska država stekne veći utjecaj u Ini nego što ga ima još od 2003. godine, kad je MOL-u prodan prvi paket od 25 posto plus jedna dionica

Drugi dionički ugovor, potpisan kad je MOL svoj udio povećao na 47 posto i koji su političari i javnost dugo tražili na uvid, samo je učvrstio prava iz prvog ugovora. Glavni pravni savjetnik u njegovu sastavljanju bilo je odvjetničko društvo Marković & Plišo, isto društvo koje je povezano s aferom Podravka i čiji je osnivač Marković direktor tvrtke Fima Ami na Malti. Poveznica je, naravno, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Navodno je Polančecov nasljednik Šuker spreman odmah promijeniti takvu organizaciju kompanije, koja hrvatsku stranu čini samo pasivnim promatračem Inina poslovanja, no dionički ugovor ga u tome onemogućava.

Stoga će se nova bitka za Inu voditi oko izmjena tog ugovora. Jedno od oružja u toj bitki mogao bi biti i Bruxelles, kojemu se ugovor namjerava poslati na ocjenu.