JOŠ HRVATSKA NI PROPALA

Šuker: 'Prihodi pali ali nismo bankrotirali'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2009 16:48
  • Objavljeno 10.09.2009 u 14:06
šuker gadan sjednica vlade

šuker gadan sjednica vlade

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Uz sve teškoće vezane uz ekonomsku krizu, u prvoj polovici ove godine iz državnog su proračuna na vrijeme isplaćene sve plaće, mirovine i ostale obveze te Hrvatska nije ni bankrotirala niti propala, istaknuo je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker

Predstavljajući izvješće o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište ove godine Šuker je kazao da su ukupni prihodi realizirani u iznosu od 52 milijarde kuna, što je za 4,9 milijardi kuna ili 8,6 posto manje u odnosu na prihode iz prve polovice prošle godine.

Pritom su najviše 'podbacili' porezni prihodi, ponajprije prihodi od PDV-a, i to za 5 milijardi kuna, dok su primjerice prihodi od doprinosa ostvareni na prošlogodišnjoj razini, kazao je Šuker.

Rashodi su u prvom polugodištu pak iznosili 59,2 milijarde kuna i bili su za 4,3 milijarde kuna, odnosno 7,9 posto viši nego u istom razdoblju prošle godine.

Šuker je pritom istaknuo da su rashodi za zaposlene u prvih šest mjeseci ove godine povećani za 8,9 posto, odnosno oko milijardu kuna, što ne bi bilo moguće da se od travnja u javnom sektoru ne isplaćuju umanjene plaće.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci prihodi državnog proračuna su za 6,53 milijarde kuna niži nego u isto vrijeme lani, dok je povećanje rashoda i na kraju kolovoza ostalo na razini s kraja prvog polugodišta, odnosno oko 4,3 milijarde kuna, uslijed ušteda i preraspodjela provedenih kroz tri rebalansa, kazao je Šuker.

Dodao je i da su rebalansi, a posebno posljednji, doveli i do znatnih promjena, bez kojih ne bi bilo moguće izdati euroobveznice niti omogućiti tvrtkama da se nastave zaduživati na domaćem tržištu.

Istaknuo je i da se temeljem ovih podataka izrađuju smjernice i limiti za ministarstva u proračunu za iduću godinu, oko kojeg, prema riječima predsjednice Vlade Jadranke Kosor, konzultacije započinju idućeg tjedna.

Kosor je istaknula i da predstavljeni podaci o dosadašnjem izvršavanju proračuna pokazuju da je proračun stabiliziran kroz provedene rebalanse.

Odgovarajući pak na zahtjeve s prosvjeda u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), Kosor je istaknula da ne može prihvatiti zahtjeve za se ukinu krizni porez i povećana stopa PDV-a, jer podaci o izvršavanju proračuna govore da su te mjere dale rezultata.

No, naglasila je, apsolutna prihvaća zahtjev sindikata za većom borbom protiv korupcije, 'što je i jedan od stupova rada ove vlade'

Kao podlogu za izradu smjernica proračuna za 2010. te projekcija za 2011. i 2012. godinu Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2010. - 2012., koja je izrađena prvi put, i to temeljem izmijenjenog zakona o državnom proračunu.

Taj dokument sadrži strateške ciljeve rada vlade po ministarstvima kroz 12 temeljnih područja, kao i smjernice ekonomske i fiskalne politike, kojima se ti ciljevi povezuju s proračunima u tom razdoblju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi