SUPER LIGHT PRORAČUN

Šuker: Hrvatska ne pregovara s MMF-om

10.07.2009 u 12:20

Bionic
Reading

'Hrvatska ne pregovara s MMF-om o hitnom zajmu', rekao je ministar financija Ivan Šuker komentirajući napise medija kako je Hrvatska zajedno s Bugarskom i Makedonijom započela pregovore o zajmu s MMF-om, piše Večernji list.

Dodao je kako pomoć MMF-a neće niti biti potrebna ako napravimo nekoliko poteza koji će jamčiti dosadašnju stabilnost. 'Hrvatskoj ne treba tutor! Treba li nam situacija kakva je trenutno u BiH ili Mađarskoj? S MMF-om održavamo uobičajene kontakte, ali pozajmice ili aranžmani s tim nemaju nikakve veze. Dosad smo uspijevali u svim planovima: izdali smo obveznice, a sutra ćemo odraditi i rebalans', kaže Šuker i pojašnjava: 'Slijedi nam tehnički rebalans. Sve što sada radimo, radimo da bi olakšali situaciju u 2010. godini'.

Inače, u Ministarstvu financija prije sat vremena završila je prezentacija rebalansa koji bi Vlada sutra trebala uputiti u saborsku proceduru. Neslužbeno se može čuti kako će rebalans biti "super light" s uštedama od oko 700 do 800 milijuna kuna. Nikakva socijalna prava neće se dirati. Eventualno rezanje plaća i mirovina ostavljeno je za jesen baš kao i smanjenje dužnosničkih plaća i mirovina. Neslužbeno doznajemo i kako je zasad sigurno da neće biti besplatnih udžbenika, te kako će se preraspodijeliti oko milijardu kuna.