županijski sud

Presuđeno: Štrajk u Croatia Airlinesu nije legalan! Sindikati će po pravdu na Vrhovni sud

09.08.2018 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon dva dana svjedočenja Županijski sud u Zagrebu presudio je kako štrajk pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa nije legalan. Štrajk, od kojeg su strahovali u Upravi Croatia Airlinesa, ali i Vladi tako se ipak neće održati

'Štrajk je nezakonit. Zabranjuje se organiziranje štrajka', poručila je sutkinja Županijskog suda.

Pojasnila je kako sindikati nisu pregovarali s upravom Croatia Airlinesa u dobroj vjeri što se tiče novog kolektivnog ugovora. 'Tuženici nisu u dobroj vjeri pregovarali o potpisivanju novog kolektivnog ugovora te da su imali stvarnu namjeru sklapanja kolektivnog ugovora nastavili bi pregovore jer je Uprava tražila njihov nastavak', zaključeno je.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa, poručili su da će pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

Podsjetimo, kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a sindikati i uprava nisu uspjeli postići dogovor o novome kolektivnom ugovoru. Kompanija u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika.

Iz Uprave Croatia Airlinesa ranije su potvrdili da na sastancima sa sindikatima nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) ustraje u svojim zahtjevima iz travnja 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 milijuna kuna, što je za kompaniju 'u ovome trenutku neprihvatljivo'.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Croatia Airlinesa podsjećaju da je sindikat ORCA u dva navrata odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine. 'Tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada', tvrde iz Uprave kompanije.

Na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici premijeru Andreju Plenkoviću iznijeli su svoje probleme te viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora. Sada u sindikatu poručuju da ih je Plenković izigrao jer je otišao na godišnji odmor, a od problema se nije riješilo ništa.