ENERGY CONFERENCE

Studentski skup o obnovljivim izvorima energije

20.04.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Članovi međunarodne studentske udruge AIESEC Zagreb, koja jedno od svojih sjedišta ima i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ove godine organiziraju konferenciju na temu obnovljivih izvora energije. Skup se zove Energy conference, a glavni je dio Energy issue-based programa kojim AIESEC Zagreb od ove godine promovira ideju da energija, hrana i čista voda predstavljaju temelj održivosti svake zemlje i svakog gospodarstva

Projekt je zamišljen kao dvodnevni događaj u hotelu Porin, 20. i 21. travnja 2010. godine u Zagrebu, a cilj konferencije je edukacija studenata o potencijalu obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj. Studenti kroz predavanja, radionice i primjere dobre poslovne prakse dobivaju znanje i motivaciju za budući rad u području energetike i ekologije. Ciljana publika su studenti strojarstva, elektrotehnike, ekonomije i ostali zainteresirani studenti iz cijele Hrvatske.

Znanje koje želimo dati studentima vezano je uz prikaz osnovnih pojmova u energetici i povezati s okolišem. Nadalje, želimo prikazati suvremeno stanje svjetske energetike te isto to usporediti sa stanjem u Hrvatskoj što se tiče sustava opskrbe energijom, energetike i ekonomije.

Dva dana učenja i zabave

Studenti kroz interaktivna predavanja imaju priliku upoznati se sa svim oblicima obnovljivih izvora energije kao i njihov tehnološki, ekonomski i ekološki karakter. Jednako su naglašeni i prednosti i nedostaci obnovljivih izvora energije, ali i zašto se neki stručnjaci zalažu za njih, dok drugi vide mnogo problema s istima što se tiče njihove tehnološke izvedbe ili energetske efikasnosti. Također, cilj nam je upoznati sudionike s mišljenjem stručnjaka kakva je budućnost obnovljivih izvora energije u 21. stoljeću, te koji je smisao i potencijal njegovog korištenja.

Primarno želimo educirati studente o primjeni obnovljivih izvora energije i potencijalnim rješenjima za iste u Republici Hrvatskoj. Smatramo da sudionicima treba prikazati kako se naša zemlja nosi sa suvremenim načinima opskrbe energijom, kakva je primjena obnovljivih izvora energije kod nas te objasniti moguća rješenja i čimbenike koji koče njihovu primjenu. Drugi dan konferencije završavamo sa radionicama u manjim grupama studenata kako bi ih potaknuli na razmišljanje i čuli njihove ideje.

Kako bi osigurali da sudionici dobiju kvalitetno znanje o temama koje su gore navedene, naši predavači su profesori i asistenti sa hrvatskih sveučilišta, te istaknuti pojedinci koji su tijekom svojih karijera svojim stručnim znanjima i projektima utjecali na razvoj energetike i ekologije u Hrvatskoj. Projekt Energy Conference se odvija uz podršku Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Hrvatskih studija i uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Svoju potporu je dao i Energetski institut Hrvoje Požar.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na www.aieseczagreb.hr