vrlo jednostavno

Struja ide gore, otkrivamo kako možete izbjeći poskupljenje

30.08.2017 u 16:12

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić će, kako se neslužbeno doznaje, u četvrtak na Vladi ponuditi prijedlog da se podigne naknada za poticanje obnovljivih izvora energije (OIE)

Skuplja proizvodnja iz obnovljivih izvora potiče se tom naknadom, a njeno je podizanje, i to s 3,5 na 7,5 lipa, pripremio prethodni ministar Slaven Dobrović.

Ta se naknada nije mijenjala od 2013. godine, a prema pisanju Hine trebala bi porasti  sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu na 10,5 lipa po kilovatu od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno. 

Prijedlog odluke koji regulira povećanje naknade za OIE naći će se na sjednici Vladi u četvrtak. U Ministarstvu tvrde da nakon ove odluke o povećanju naknada za obnovljive izvore u idućoj i dobrom dijelu 2019. godine neće biti potrebe za daljnjom korekcijom. 

Međutim stopa PDV-a na isporuke struje kućanstvima od ove godine smanjena je na 13 posto, što znači da će prosječni računi za struju i dalje biti manji nego što su to bili 2016. godine.

Isporuke struje poskupjet će poslovnim korisnicima, ali kako oni dobivaju tek manji dio struje iz obnovljivih izvora, ono ne bi trebalo biti veće od jedan posto.

Ivan Šimić iz tvrtke CEMP te predsjednik Koordinacije za OIE pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca za tportal je pojasnio zbog čega je bitno podizanje naknade i, još važnije, to kako većina građana može izbjeći poskupljenje struje.

'Do povećanja dolazi zato što moramo usklađivati naknadu s povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Da bi objektivno svi mogli biti isplaćeni, naknada mora ići na 7,5 lipa jer se nije mijenjala od 2013. godine, otkada smo povećali proizvodnju iz obnovljivih izvora na 15 posto ukupne proizvodnje. Na tržištu ima 1500 proizvođača. Oni moraju biti poticani jer se nove investicije ne isplate s ovako niskim tržišnim cijenama električne energije', kaže Šimić.

Smatra da potrošači neće doživjeti nikakav udar na džep i moraju znati zbog čega je struja toliko jeftina:

'Naime Hrvatska je ove ljetne sezone uvezla 60 posto ukupne potrošnje, naravno zbog suše. Struja je na srednjeeuropskim burzama upola jeftinija nego u Hrvatskoj, a sve je to zbog Njemačke. U toj je zemlji naknada za OIE deset puta veća nego u Hrvatskoj. Nijemci plaćaju veću naknadu nego što plaćaju struju, a takvo podizanje naknade odrazilo se na srednjeeuropska tržišta koja su išla rušiti cijenu', pojasnio je.

  • +9
Nuklearna elektrana Krško Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zaključno, Šimić poručuje da 90 posto građana Hrvatske može izbjeći ovo poskupljenje samo kad bi s HEP Elektre prešli na druge opskrbljivače, poput primjerice HT-a ili HEP Opskrbe.

'Naši građani kupuju struju u HEP Elektri i tu plaćaju univerzalnu uslugu, pet posto skuplju. Kada bi građani prešli na nekog drugog operatera, skoro bi u potpunosti anulirali ovo poskupljenje', zaključuje naš sugovornik.