POTROŠAČI NA UDARU

Struja će na kraju ipak poskupjeti, a evo i zašto

16.02.2017 u 21:45

Bionic
Reading

Cijena struje u narednim mjesecima nesumnjivo će porasti, ali političari ne žele da to tako zvuči. Zato je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, nakon što je u utorak najavio da će struja poskupiti, već u srijedu demantirao samog sebe, pojašnjavajući da 'građani neće osjetiti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu'

Poslije oprečnih izjava ministra Dobrovića mnogima je ostalo je nejasno što se u stvari događa sa cijenom električne energije. Da pojasnimo, početkom godine cijena struje je pojeftinila zbog smanjenja PDV-a, ali ostalo je nerješeno financiranje obnovljivih izvora energije zbog čega će cijena struje prije ili kasnije ići prema gore.

Podsjetimo, na zadnjoj sjednici vlade uoči nove godine donešena je uredba o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije kojom je na godinu dana odgođena obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator otkupljuje od povlaštenih proizvođača.

Time je spriječeno značajno poskupljenje struje do kojega je trebalo doći zbog potrebe poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Naime, da bi se pokrile sve obveze prema proizvođačima naknada koji plaćaju svi potrošači za te namjene trebala se povećati sa 3,5 lipe na 12 lipa po kilovatsatu.

Umjesto toga, vlada je u sklopu porezne reforme smanjila stopu PDV-a na električnu energiju sa 25 na 13 posto omogućivši smanjenje cijene za desetak posto (na prosječnu potrošnju od 3.500 kilovata godišnje to je ušteda od oko 350 kuna).

Međutim, rješavanje problema s financiranjem obnovljivih izvora je odgođeno. Ostalo je otvoreno tko će snositi taj trošak jer samo u ovoj godini, zbog novih proizvodnih kapaciteta koji su u pogonu od 2016. i 2017., treba osigurati više do milijardu kuna za poticaje zelenim proizvođačima.

Opskrbljivači strahuju da će vlada taj tošak prebaciti na njihova leđa tako što će ih zakonom obvezati na kupnju zelene energije po višoj nametnutoj cijeni. Potrošači se pak boje da će se ta obveza ugraditi u konačnu cijenu struje.

Prema izračunu HEP-a, ako bi se naknada za obnovljive izvore povećala na osam lipa po kilovatsatu, uz smanjivanje PDV-a na 13 posto, kućanstva s prosječnom potrošnjom od 3.500 kilovatsati na godinu i dalje bi imala niže račune za struju u odnosu na 2016. i to za oko 100 kuna.

Nakon nejasnih izjava ministra Dobrović na kraju je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo priopćenje u kojem pojašnjava svoje namjere, naglašavajući da će cijena električne energije za građane i nakon povećanja nakanade biti niže nego 2016. godine.

'Ministarstvo čini sve kako bi spriječilo da se loše odluke bivše Vlade (SDP-HNS), a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana. Kao što znate bivša Vlada je 2013. enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane. Preuzete obaveze samo za 2017. godinu iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna', ističe se u priopćenju.

Na vladi je da pronađe najbezbolnije rješenje, a kako sad stoje stvari čini se da će u konačnici trošak zu obnovljive izvore biti raspoređen između građana i opskrbljivača.

Za građane to znači da će novogodišnje pojefitnjenje struje biti velikim dijelom poništeno ljetnim poskupljenjem. A hoće li se nakon toga prikupiti dovoljno novca za namirenje proizvođača zelene energije tek ćemo vidjeti.