UDAR NA NOVČANIKE

Poskupljuje struja, računi će biti veći već od ovog mjeseca

07.07.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić će najkasnije do 10. srpnja objaviti da električna energija za sve potrošače – i građanstvo i gospodarstvo, poskupljuje zbog podizanja naknade za poticanje obnovljivih izvora energije koju svi plaćamo na svojim računima.

Ta će naknada rasti sa sadašnje tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu na sedam i pol lipa, što znači da će kućanstvu s prosječnom potrošnjom od 3.600 kWh godišnje račun za struju porasti sa sadašnjih 3.270 kuna za oko 170 kuna godišnje.

Nova će se naknada potrošačima početi obračunavati u kolovozu za račune iz srpnja, što znači da će na snazi biti od 1. srpnja. To znači da će prosječan račun i dalje biti manji nego u 2016. godini, budući da je s prvim danom ove godine smanjen PDV na isporuku struje na 13 posto, piše Novi list

Iako je riječ o vrlo nepopularnom potezu, poskupljenje je neminovno budući da za poticanje proizvodnje energije iz sunca i vjetra, biomase te drugih obnovljivih izvora, nedostaje puno novaca. Prijašnjih su godina 'obnovljivci' pretjerano nagomilani na elektroenergetsku mrežu, a njihova se, skuplja proizvodnja, potiče ovom naknadom, kao i obavezom da svi opskrbljivači energije – HEP, RWE, GEN-I i drugi, kupuju i skuplju energiju proizvedenu na 'zeleni' način te je dalje prodaju svojim potrošačima.

Država je dužna, po visokim cijenama, otkupiti svu energiju koju »obnovljivci«, najviše vjetroelektrane, proizvedu, za što samo u prvih šest mjeseci ove godine, doznaje Novi list, nedostaje 90 milijuna kuna. To znači da ni poskupljenje naknade na 7,5 lipa neće biti dovoljno da bi se namaknulo isto tako dovoljno novaca za povlaštene proizvođače energije. Znači li to da će već najesen doći do novog poskupljenja, nije poznato, no zasad se prvenstveno traže modeli da se teret ovog poskupljenja što prije olakša gospodarstvu.