die linke

Stranka Ljevica bori se za opstanak u Bundestagu

19.06.2021 u 17:08

Bionic
Reading

Njemačka stranka Ljevica (Die Linke) počela je u subotu u Berlinu dvodnevnu stranački konvenciju na kojoj će donijeti izborni program za parlamentarne izbore u rujnu i strategiju za izlazak iz trenutne krize. „Uvjeren sam da ćemo ovaj vikend pokrenuti dinamiku koje će rezultirati dvoznamenkastim rezultatom na parlamentarnim izborima“, rekao je glavni kandidat Ljevice na izborima i predsjednik Zastupničkog kluba u Bundestagu Dietmar Bartsch.

Ljevica će biračima ponuditi „prvoklasni program“ sa socijalnim elementima, poručio je. Stranka Ljevica se, između ostalog, zalaže i za podizanje poreza bogatima, za minimalne mirovine od 1.200 eura te podizanje minimalne satnice na 13 eura.

Trenutno Ljevica u ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku između šest i sedam posto birača. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. stranka koje je proizišla iz DDR-ove režimske Socijalističke stranke jedinstva (SED), osvojila je 9,2 posto glasova.

Povećanju popularnosti nije doprinio niti izbor Janine Wissler i Susanne Henning-Wiellsow krajem veljače za nove predsjednice stranke.

Ljevicu u posljednje vrijeme pogađaju unutarstranački sukobi oko smjernica stranke. Bivša predsjednica zastupničkog kluba Ljevice i predstavnica lijevog krila stranke Sahra Wagenknecht je mnogim članovima Ljevice predbacila odustajanje od istinskih ciljeva stranke poput borbe za socijalnu pravednost i protiv vojnih intervencija Bundeswehra u inozemstvu.

Umjesto toga, kako je navela Wagenknecht, Ljevica se bavi „pomodnim“ pitanjima bolje stojećih slojeva poput zaštite klime, biološke prehrane i tzv. rodnim temama.

„Time su odbačeni tradicionalni birači s niskim primanjima“, navela je Wagenknecht.

Dopredsjednica stranke Susanne Henning-Wiellsow rekla je da ne vjeruje u mogućnost da bi stranka mogla posrnuti na izbornom pragu od pet posto na izborima za Bundestag u rujnu.

Ljevica je međutim, na nedavnim izborima u istočnoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, pretrpjela teške gubitke.

"Osjećam da je prisutna bojazan da nam neće poći za rukom postići naše ciljeve ali vam obećavam: Ljevica ostaje na nogama", rekla je Henning-Wellsow na konvenciji u Berlinu.

Kandidat Bartsch je najavio da će se stranka ubuduće ponovno više okrenuti problemima na istoku zemlje gdje su mirovine i plaće još uvijek niže nego na zapadu i priznaje da je u zadnje vrijeme stranka zapostavila probleme birača na istoku zemlje gdje je Ljevica ostvarivala svoje najbolje rezultate do sada.

U nacrtu predizbornog programa stoje i zahtjevi za ukidanjem NATO-a, za besplatni javni prijevoz te legalizacija marihuane.

Nakon parlamentarnih izbora u rujnu mnogi spominju mogućnost formiranja lijeve koalicije koju bi činili Zeleni, Socijaldemokratska stranka Njemačke i Ljevica.  

No upravo zbog nekih radikalnih zahtjeva mnogi smatraju nerealnim da bi Ljevica mogla ući u vladu na saveznoj razini.