PRELAZAK NA ČISTU ENERGIJU

Njemačka ministrica traži dva posto kopnene površine za vjetroturbine

12.06.2021 u 15:01

Bionic
Reading

Njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze pozvala je da se više zemljišta stavi na raspolaganje za energiju vjetra, zatraživši od vlade da se pokrene u tom pitanju

Schulze, članica Socijaldemokrata (SPD), za svoj prijedlog želi jaču potporu stranke kancelarke Angele Merkel, Kršćanskih demokrata (CDU), vodećeg partnera u njemačkoj vladajućoj koaliciji.

"Svatko tko pristane na veću zaštitu klime mora reći da i za više električne energije koja potječe od vjetra i sunca", rekla je za dpa.

Glavni način da se to poveća jest dati više prostora na raspolaganje za vjetroturbine, rekla je, dodajući da država u tu svrhu trebati dodijeliti 2 posto kopnene površine.

Rekla je da, ako se ne osigura dovoljno prostora, druge mjere neće funkcionirati te da bi CDU trebao olakšati izmjene zakona o izgradnji i regionalnom planiranju kako bi se izbjeglo gubljenje vremena.

Jedan od ključnih izazova u Njemačkoj jest taj što velik dio energije vjetra dolazi sa sjevera, dok je industrija koncentrirana na jugu.

Predsjednik Njemačke udruge za energiju vjetra Hermann Albers rekao je da bi izdvajanje 2 posto površine svake od 16 njemačkih država za energiju vjetra bilo dovoljno za snažan doprinos njemačkom prelasku na čistu energiju.