DOMAGOJ IVAN MILOŠEVIĆ:

'Strana ulaganja u 2011. porast će više od 100 posto'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 01.08.2011 16:09
  • Objavljeno 01.08.2011 u 14:37
Domagoj Milošević

Domagoj Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju najznačajniji je poticaj investitorima', naglasio je potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević, predstavljajući novinarima rad svoga ureda koji se u proteklih šest mjeseci bavio ubrzanjem realizacije investicijskih projekata, pokretanjem novih projekata, uklanjanjem prepreka ulaganjima te unapređenjem zakonskih pretpostavki za poticanje ulaganja

Potpredsjednik Vlade pohvalio se pokretanjem desetak javnih investicija vrijednih 16 milijardi kuna te unapređenjem uvjeta za realizaciju 110 privatnih projekata vrijednih 47 milijardi kuna. 'Radi se o projektima koji se nalaze u različitim fazama realizacije', napomenuo je Milošević.

Među javnim investicijama najznačajniji su projekti državnih poduzeća – HEP-a, Plinacroa, Hrvatskih željeznica, Jadranskog naftovoda i Luke Rijeka. 'Dio tih investicija financiran je zaduživanjem, a dio kroz koncesije i zajednička ulaganja', rekao je Milošević.

Od 47 milijardi kuna privatnih ulaganja, najviše, 27 milijardi kuna, uloženo je u turističke projekte, 6,4 milijarde kuna plasirano je u energetiku, 5,9 milijardi kuna u industriju, 3,2 milijarde kuna u infrastrukturu te 5 milijardi kuna u trgovinu. Najveća privatna investicija je nova Plivina tvornica u Novom Marofu vrijedna 100 milijuna eura, a među značajnijim investitorima ističu se i Pharmas, Violeta, DIV, Calzedonia, Kalcit i Agrokor.

'Pored privatnih projekata koji su ušli u fazu realizacije, u idejnim i pripremnim fazama nalaze se još 304 projekta vrijedna 94 milijarde kuna', dodao je Milošević. Jedan od njih je gradnja Ikeinog trgovačkog centra koji bi uskoro trebao ući u fazu realizacije. 'Ovoga tjedna trebala bi biti riješena i zadnja prepreka', najavio je Milošević, dajući do znanja da je sporazum između HAC-a i Ikee usuglašen te da će ga Vlada 'amenovati'.

Na području uklanjanja prepreka ulaganjima i donošenja novih zakonskih rješenja, Miloševićev je ured donio dvadesetak mjera kojima je skraćena procedura donošenja prostornih planova, prošireni poticaji za investitore, olakšane administrativne procedure te smanjeni troškovi ulaganja.

Govoreći o stranim ulaganjima, Milošević je naglasio da je završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju najznačajniji poticaj investitorima zbog otvaranja tržišta i mogućnosti korištenja strukturnih fondova.

Osvrćući se na podatke o osjetnom padu stranih ulaganja u prošloj godini, potpredsjednik Vlade je naglasio da smo unatoč padu investicija još uvijek bolji od većine tranzicijskih zemalja. Za ovu godinu najavio je znatno veći priljev stranih ulaganja koji bi, prema njegovoj procjeni, trebao biti barem dvostruko veći nego prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi