TREĆI KVARTAL 2008.

Strana ulaganja smanjena za 60 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.01.2009 12:55
  • Objavljeno 20.01.2009 u 12:45
investicije

investicije

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke upućuju na znatno usporavanje inozemnih izravnih ulaganja. Tijekom trećeg prošlogodišnjeg tromjesečja realizirano je nešto manje od 225 milijuna eura izravnih inozemnih ulaganja, što u odnosu na isto razdoblje 2007. predstavlja smanjenje od skoro 60 posto

Promatrajući kumulativno od početka 2008. godine ukupan priljev inozemnih izravnih ulaganja iznosio je 2,18 milijardi eura, što na godišnjoj razini predstavlja smanjenje od 748 milijuna eura odnosno od 26 posto. U strukturi ulaganja vidljivo je da se na vlasnička ulaganja odnosilo 1,04 milijarde eura (oko 48 posto), dok se ostatak inozemnih izravnih investicija uglavnom odnosi na zadržanu dobit (500 milijuna eura).

U promatranom razdoblju ponovno je najviše inozemnih investicija u Hrvatsku pristiglo iz Austrije (preko milijardu eura) te Nizozemske (327 milijuna eura). Od ukupno 19,85 milijardi eura inozemnih ulaganja od 1993. godine najviše je došlo upravo iz Austrije (5,82 milijarde eura) i Nizozemske (3,22 milijarde eura).

Promatrajući strukturu inozemnih izravnih investicija iz prethodne godine vidljivo je zadržavanje njihove poprilično nepovoljne strukture. Naime, većina inozemnih izravnih ulaganja od 1993. godine odnosila se na 'brownfield' ulaganja odnosno kupnju već postojećih poduzeća. Iako istraživanja dokazuju pozitivan utjecaj navedenih ulaganja na rast zaposlenosti, izvoza i proizvodnje, on je ipak daleko manje izražen nego kod 'greenfield' ulaganja.

Također, većina 'brownfield' ulaganja ipak se odnosila na uslužni sektor prvenstveno orijentiran na domaće tržište poput primjerice bankovnog sustava, telekomunikacijskog sektora te trgovina. Ovakva struktura ulaganja potvrđuje da trenutno poslovno okruženje u Hrvatskoj nije na razini konkurentskih zemalja.

Tijekom posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja doći će do snažnijeg povećanja inozemnih izravnih ulaganja, prvenstveno uslijed završetka procesa preuzimanja Ine od strane MOL-a. Tijekom ove godine analitičari RBA očekuju značajno manji priljev promatranih ulaganja u usporedbi s prethodnih nekoliko godina, što će prvenstveno biti posljedica krize u financijskom sustavu. Također, tijekom 2009. može se očekivati povećan odljev ostvarene dobiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi