PORAZNI PODACI

Strana ulaganja potpuno presahnula

16.07.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke pokazuju alarmantnu sliku stranih ulaganja u Hrvatskoj. U prva tri mjeseca više je stranog kapitala izvučeno iz Hrvatske nego što je u nju investirano, pa je konačna bilanca stranih ulaganja u minusu za 16,6 milijuna eura

U prvom kvartalu gotovo su potpuno presušila vlasnička ulaganja koja u posljednje vrijeme sve više zaobilaze naše prostore. Stranci u su vlasnički kapital uložili svega 42,4 milijuna eura. Za usporedbu, u cijeloj prošloj godini vlasnička ulaganja iznosila su solidnih 1,96 milijardi eura.

Znatno veći doprinos bilanci stranih investicija predstavlja zadržana dobit koja je u prva tri mjeseca iznosila 203,1 milijun kuna. Međutim, inozemne kompanije su u istom razdoblju povukle 262,7 milijuna eura, što je rezultiralo znakovitim minusom.

Zastoj stranih ulaganja najbolje svjedoči o nepovoljnoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj. Da na tom polju nije došlo do pozitivnih promjena, u petak je upozorio i američki veleposlanik James Foley u svom oproštajnom susretu s novinarima.

'Postoje sustavne teškoće koje karakteriziraju poslovanje u Hrvatskoj općenito i, ako želim biti pošten sa sobom i ako sam se pozitivno ocijenio u nekoliko područja, onda moram reći da nemam što pokazati kada je u pitanju popravljanje investicijske klime u Hrvatskoj. Žao mi je što to kažem, to je bio jedan od velikih ciljeva mene kao veleposlanika ovdje, a klima je još uvijek nepovoljna i mislim da Hrvatska gubi ekonomske mogućnosti dok investicije nastavljaju odlaziti u druge zemlje regije, Europe i svijeta', poručio je veleposlanik Foley.