KAZNENE PRIJAVE PROTIV UPRAVE

Štrajk u Coningu proširen na sva poduzeća

26.02.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Zaposlenicima Coninga, koji su već u štrajku, pridružit će se od sutra i djelatnici još triju poduzeća iz Grupe Coning: Coning Ekogradnja, Congama i Coneco

'Mirenje, nažalost, nije uspjelo ni za jedno poduzeće. Uprava nije imala ništa konkretno za ponuditi. Tražili smo šest plaća, a oni nisu ponudili nijednu. Stoga smo prekinuli proces mirenja i sutra ćemo najaviti štrajk za sva ostala poduzeća u kojima je oko 130 zaposlenika', rekao je ispred sjedišta tvrtke Srećko Vidaček, sindikalni povjerenik u Coningu, čijih dvadesetak zaposlenika štrajka od četvrtka.

Ukoliko bi se pronašao novac za plaće, kako je naglasio, zaposlenici su spremni odmah prekinuti štrajk. 'Hoće li novac doći ili neće, trebali biste pitati upravu. Ona vjerojatno više zna i zašto je vlasnički udjel u Coning Alfi prenesen na mlađu osobu. Valjda se radi o sposobnosti. Nažalost, nema komunikacije između uprave i stručnih službi oko takvih ključnih stvari. Stoga imamo osjećaj da se sve radi po skrivećki ili s figom u džepu', rekla je Božena Fuček, članica štrajkačkog odbora.

Zbog svega toga članovi štrajkačkog odbora sumnjaju u pozitivan ishod predstečajne nagodbe za Coning. 'Ne vjerujemo da ima velike šanse da se tvrtka izvuče nakon svih ovih katastrofalnih rezultata. Jedini realni izlaz je stečaj. Stoga mlađim kolegama preporučujem da osnuju tvrtke ili se na druge načine snađu na tržištu. Nije normalno da netko tolike mjesece radi zabadava. Mi sami sebe moramo financirati da dođemo na posao. Je li to normalno u jednoj uređenoj zemlji?', dodala je.

Nakon apela državnim institucijama, štrajkački odbor danas je poslao kaznenu prijavu protiv uprave i članova nadzornih odbora u svih tvrtkama koje kasne s isplatama plaća. 'Ima dosta stvari vezanih uz netransparentan rad, ne samo neisplata plaća i neplaćanja doprinosa. Poreznici su već u poduzeću i savjesno i korektno rade svoj posao', ustvrdili su članovi štrajkačkog odbora zahvaljujući zbog podrške koja im stiže iz cijele Hrvatske, a posebno od umirovljenika Coninga.