korak do izvanrednog stanja

Što se to događa u Velikoj Britaniji? Iako ne ovisi o ruskom plinu, njezin energetski sustav se urušava

22.08.2022 u 16:17

Bionic
Reading

Ove zime u Velikoj Britaniji očekuje se takvo poskupljenje energenata da se govori o 'izvanrednom stanju'. Postoji velika bojazan da će rast cijena energije mnoga kućanstva gurnuti u siromaštvo, a zbog smanjenih kućnih budžeta od industrija bi najviše mogli stradati ugostiteljstvo, putovanja i maloprodaja

U srijedu je u Velikoj Britaniji objavljena revidirana prognoza rasta gornje granice cijena energenata koju naplaćuju gotovo svi dobavljači. Tako bi cijena u zadnjem tromjesečju 2022. godine mogla porasti sa sadašnjih 1971 funti, koliko prosječno britansko kućanstvo mora izdvojiti za energiju na godišnjoj razini, na 3635 funti. Očekuje se da bi se u nadolazećim tromjesečjima gornja granica mogla popeti čak na 4650 funti, što je u Velikoj Britaniji više nego petina prosječne medijalne plaće, piše CNBC.

Ogroman je to skok u odnosu na prošlu godinu, kada je u listopadu prosječno kućanstvo za energiju plaćalo 1400 funti. Gornja cjenovna granica energenata uvedena 2019. u Veliku Britaniju smatra se neprikladnim odgovorom na sadašnje okolnosti jer nije uspjela spriječiti skok cijena krajnjim potrošačima.

Iako Velika Britanija dobiva samo tri posto plina iz Rusije (EU dobiva od 35 do 40 posto), povezana je plinovodom s ostatkom Europe i neto je uvoznik. Stoga su obustave isporuke ruskog plina u velikoj mjeri utjecale i na tržište energije u Velikoj Britaniji. K tome je udio kućanstava koja se griju na plin puno veći nego u većini europskih zemalja, a trećina električne energije u Velikoj Britaniji proizvodi se izgaranjem prirodnog plina.

  • +6
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

Osim svega navedenog, rastu cijena energenata pridonijele su suše nepovoljno utječući na proizvodnju energije u hidroelektranama, kazala je Joanna Fic, potpredsjednica Moody'sa.

Od početka prošle godine 31 energetska kompanija propala je zbog skoka veleprodajnih cijena energije. Oni koji svoja vrata još nisu zatvorili prebacili su dodatne troškove na kućanstva, pa je u travnju gornja cijena podignuta za 69 funti na razdoblje od pola godine.

Britanske vlasti najavile su jednokratnu pomoć od 400 funti svim kućanstvima. Cjelokupna britanska javnost smatra da takve mjere nisu dovoljne za rješavanje energetske krize. S druge strane kandidati za britanskog premijera Liz Truss i Rishi Sunak imaju različita stajališta o načinu rješavanja problema rasta cijena energenata.

  • +8
Toplinski val u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Sunak je dosad govorio da bi smanjio porez na energiju za kućanstva i uveo pomoć u iznosu od pet milijardi funti za ona s niskim mjesečnim dohotkom. Truss pak namjerava kućanstva 's visokim prihodima' izostaviti iz jednokratne mjere od 400 funti te se fokusirati na smanjenje poreza i obustavljanje 'zelenih' nameta.

U Britaniji se u posljednje vrijeme razgovara i o potencijalnoj ponovnoj nacionalizaciji energetske industrije ili eventualnoj privremenoj nacionalizaciji energetskih tvrtki koje nisu u mogućnosti sniziti cijene.