velike gužve

Prometni kolaps u Londonu: Zbog štrajka obustavljene željezničke linije, autobusi voze 'na kapaljku'

19.08.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Londonska prometna mreža u petak se zaustavila jer radnici u vlakovima i autobusima provode štrajk zbog plaća i uvjeta, zadnji u ljetu sporova na tržištu rada dok dvoznamenkasta inflacija nagriza plaće

Sve londonske podzemne i nadzemne željezničke linije potpuno su ili djelomično obustavljene, a deseci autobusnih linija u zapadnom dijelu grada su u prekidu, priopćio je Transport for London (TfL).

Deseci tisuća radnika iz šire nacionalne željezničke mreže prekinuli su rad u četvrtak i to će učiniti ponovno u subotu.

Putnici širom zemlje ove godine već su pretrpjeli poremećaje zbog štrajkova željeznica. Organizirali su ih sindikati zahtijevajući za svoje članove plaće i uvjete koji prate skokovito visoke troškove života uzrokovane inflacijom potaknutom cijenama energije.

Podaci su pokazali inflaciju od 10,1 posto u srpnju, najvišu od veljače 1982. godine, budući da sve više cijene energije koje su rezultat ruske invazije na Ukrajinu pogađaju potrošače izravno preko računa njihovih kućanstava, a neizravno sve većim cijenama hrane.

To je izazvalo sukob između tvrtki, koje kažu da rastući troškovi i pad potražnje ograničavaju njihov prostor za pregovaranje, sindikata koji kažu da njihovi radnici nemaju za troškove života, i vlade, zabrinute da bi velika povećanja plaća mogla potaknuti inflaciju.

"Ne želimo biti u začaranom krugu iz 1970-ih u kojem završite s povećanjem plaća, povećanjem inflacije i tako dalje. Iz toga se nikada ne izlazi", rekao je ministar prometa Grant Shapps za BBC.

Buduće štrajkove i sindikalne akcije planiraju i radnici u drugim sektorima britanske industrije - lučki radnici, odvjetnici, učitelji, medicinske sestre, vatrogasci, skupljači otpada, osoblje u zračnim lukama i pošti.