SUNČANI HVAR NA ČEKANJU

Što nakon raskida ugovora s Orcom?

22.07.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Raskid ugovora o javno-privatnom partnerstvu između države i Orco Grupe za Sunčani Hvar bit će najvažnija tema na današnjoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju. Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, izvijestit će Upravni odbor o razlozima raskida ugovora do kojeg je došlo bez prethodne suglasnosti središnjeg tijela HFP-a

Petogodišnji ugovor o JPP-u, koji je bio predmet brojnih kontroverzi, HFP je raskinuo dva dana prije isteka, uz obrazloženje da je Orco svojim poslovnim potezima doveo u opasnost stabilnost društva. Na jednostrani potez Vedrana Duvnjaka stigla je oštra rekcija Orca, koji je najavio pokretanje međunarodnog spora optužujući HFP da je višestruko kršio svoje obveze iz ugovora.

U tekstu o raskidu sporazuma dioničara o Sunčanom Hvaru, predsjednik HFP-a naveo je niz argumenata kojima potkrepljuje tezu da je Orco doveo Sunčani Hvar na rub propasti. Između ostaloga, Duvnjak navodi da Orco nije ispunio obveze ulaganja te da je povećao dugovanja tvrtke sa 115 na čak 580 milijuna kuna. Rezultati poslovne politike Orca kontinuirani su gubici koji su doveli tvrtku pred stečaj, ističu u HFP-u. Zato HFP traži povrat sedam posto dionica Sunčanog Hvara koje je Orco stekao bez naknade.

No Orco svaljuje odgovornost za neuspješno poslovanje na HFP, navodeći da nije riješio imovinsko-pravne sporove te da je neodgovornim ponašanjem blokirao regularno poslovanje i razvoj Sunčanog Hvara. Orco tvrdi da je od 2005, kada je ušao u Sunčani Hvar, investirao 55 milijuna eura vlastitog novca te zaposlio i obučio stotine zaposlenika.

Zanimljivo je da je HFP odlučio raskinuti ugovor 13. srpnja, dan nakon što je od Orca primio dopis u kojem luksemburška tvrtka navodi popis od dvadesetak povreda sporazuma od strane fonda. Što ga je natjeralo na takav ishitreni potez, predsjednik HFP-a trebao bi objasniti na današnjoj sjednici Upravnog odbora.