PLIN I GEOPOLITIKA

Što ako Rusija zaustavi dotok plina? Najteže će proći ova europska regija

29.01.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Eskalacija napetosti između Zapada i Rusije oko Ukrajine izazvala je zabrinutost za isporuke ruskog plina u Europu, potaknuvši Europsku komisiju i Sjedinjene Države da potraže alternativne opcije nabave.

Američki predsjednik Joe Biden upozorava da postoji "izrazita mogućnost" da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu već sljedećeg mjeseca i kako Kremlj kaže da ima "malo osnova za optimizam" nakon što su SAD odbacile svoje glavne zahtjeve za rješavanje krize.

Procjenjuje se da je Rusija okupila oko 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, ali poriče planiranje ulaska u bivšu sovjetsku republiku.

"Europske opskrbe prirodnim plinom znatno su ispod svojih tipičnih normi i zaliha, pa je ključno pitanje ima li Europa dovoljno zaliha prirodnog plina za preživljavanje", rekao je Rob Thummel, viši portfelj menadžer u energetskoj investicijskoj tvrtki TortoiseEcofin, u bilješci o istraživanju.

“S obzirom da je ostalo puno zime, mislim da postoje scenariji u kojima bi to moglo postati jako izazovno, a zalihe bi mogle biti jako niske. Europa treba Rusiju s energetskog stajališta, a energija je toliko bitna da će biti vrlo teško jednostavno prekinuti opskrbu za obje strane”, dodao je.

Već nekoliko mjeseci Rusija je na meti optužbi da je namjerno prekidala opskrbu plinom kako bi iskoristila svoju ulogu glavnog dobavljača energije za Europu usred eskalacije spora s Ukrajinom.

Ruski tokovi plina u Europu bili su niži od uobičajenog očekivanog tijekom dužeg razdoblja, a politički analitičari sugeriraju da je Moskva namjerno uskratila isporuke u pokušaju da ubrza certifikaciju vrlo spornog plinovoda Sjeverni tok 2.

Doista, navodna uloga Rusije u pogoršanju energetske krize u Europi čak je bila predmet rijetkog javnog prijekora Međunarodne energetske agencije, pri čemu je skupina pozvala Rusiju da poveća dostupnost plina u Europi i osigura da su razine skladišta popunjene na odgovarajuću razinu tijekom razdoblja od velika zimska potražnja.

Kremlj je više puta osporio tvrdnje da koristi plin kao geopolitičko oružje, a državni Gazprom je rekao da je ispunio svoje ugovorne obveze prema kupcima.

Sada, dok napetosti između Rusije i Ukrajine dostižu vrhunac, energetski analitičari duboko su zabrinuti zbog rizika od potpunog prekida opskrbe EU - koja prima otprilike 40% svog plina putem ruskih plinovoda, a nekoliko njih prolazi kroz Ukrajinu.

  • +2
Skladište plina u zapadnoj Ukrajini Izvor: EPA / Autor: PAVLO PALAMARCHUK

Vjerojatnost prekida isporuke ruskog plina smatra se vjerojatnim da će rezultirati dubokim zdravstvenim i gospodarskim posljedicama, posebice jer bi se takav scenarij mogao dogoditi usred zime i usred pandemije koronavirusa.

Energetski analitičari u konzultantskoj tvrtki Eurasia Group za politički rizik vjeruju da je najgori scenarij da Rusija naglo prekine sve opskrbe Europi ujedno i najmanje vjerojatan scenarij. Djelomično je to zato što bi takav potez imao velike financijske troškove za Moskvu, a istodobno bi pokrenuo koordinirane napore država EU-a da trajno smanje uvoz plina iz Rusije.

"Čak i ako potpuni prekid izvoza ruskog plina u EU i dalje bude malo vjerojatan, tamošnji dužnosnici i dobavljači energije izrađuju planove za nepredviđene slučajeve", kažu analitičari Eurasia Groupa.

Primjerice, europska komunalna poduzeća povećala su narudžbe isporučenih tereta ukapljenog prirodnog plina tijekom božićnog i novogodišnjeg razdoblja, uglavnom iz SAD-a i Katara, koji samo u siječnju imaju oko 100 tereta koji bi trebali stići u Europu. Eurasia Group je rekla, pozivajući se na podatke o praćenju brodova, da to odražava povećanje od otprilike 40% u odnosu na prethodni rekord u ožujku 2021.

Ovi priljevi opskrbe prirodnim plinom, iako su skupi, vjerojatno će “značajno” pomoći zapadnoeuropskim i mediteranskim regijama, ali se ne smatra toliko korisnim za regije srednje i istočne Europe bez izlaza na more.

U slučaju potpunog prekida isporuke ruskog plina u EU, analitičari Eurasia Group rekli su da bi ulazna flota LNG-a bila "nedovoljna" da zadovolji europsku potražnju za plinom, a cijene plina će u ovom scenariju skočiti "do razine bez presedana".