PROPALI PREGOVORI

Stjuardese i piloti nastavljaju štrajk

14.05.2013 u 18:49

Bionic
Reading

Pregovori Uprave Croatia Airlinesa sa sindikatima pilota i kabinskog osoblja prekinuti su popodne jer je Uprava dala ponudu koju nisu mogli prihvatiti. I nakon dva dana pregovora, nije postignut dogovor o spornom novom Kolektivnom ugovoru prema kojem bi plaće bile manje 20%. Štrajk se nastavlja sutra ujutro, a očekuju ih novi pregovori

Plaće su glavni kamen spoticanja

Kako javlja RTL televizija sutra će se stjuardesama i pilotima u znak podrške u borbi za radnička prava pridružiti i dio radnika Zagrebačkog holdinga. Sindikalistica Tanja Mirić kaže da su plaće glavni kamen spoticanja, te da su sada 'spali na niže plaće nego što je bilo nakon korekcije iz 2011. godine'.

Štrajkaju piloti i kabinsko osoblje Croatia Airlinesa (CA) tražeći zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Njih stotinjak ujutro se okupilo ispred zgrade CA. Najavili su da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva, javlja HRT

Kontrolori leta uz stjuardese i pilote, od štrajka odustalo zemaljsko osoblje

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) priopćio je da je nakon današnjih razgovora potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru s CA. Sporazumom je dogovoreno da će se broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjiti sa 27 na 17% (80-ak od ukupno 480 radnika), izvijestio je predsjednik SHSZUZ-a Tomislav Rajković. Dogovoreno je i da će se njihove plaće smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost te da neće biti dodatnih smanjenja. Usuglašeno je i da će otpremnina iznositi jednu bruto plaću po godini rada u CA, a najviše 120.000 kuna neto. SHSZUZ je najveći sindikat u CA tako da je sada postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja priopćio je danas da podržava štrajk Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova te najavio štrajk solidarnosti. 'Svaka sekunda, svaka minuta, svaki sat našeg posla konstantno se nalazi pred velikim ogledalom odgovornosti i mislimo da je napokon došlo vrijeme da se isti pristup konačno počne primjenjivati i u rukovodećim strukturama', poručuje se u priopćenju. Dodaje se da će o najavljenom štrajku naknadno obavijestiti javnost.

Uprava CA: Uštede su nužne, kolektivni su složeni za izbore

Održana je i konferencija za novinare u Upravi Croatia Airlinesa. Ondje napominju da je restrukturiranje nužno kako bi tvrtka financijsku godinu završila u plusu. Prema novom kolektivnom ugovoru plaće stjuardesa i pilota snizile bi se 20 posto. Uprava kaže da neto plaća pilota iznosi 23 tisuće kuna, a stjuardesa više od 9 tisuća i još jednom podsjećaju da će izostanak restrukturiranja ugroziti egzistenciju tvrtke. Predsjednik Uprave Krešimir Kučko osvrnuo se i na otkaze stjuardesama zbog bolovanja. Kaže da će njegova odluka ovisiti o očitovanju ministarstva zdravstva. 'Uštede su nužne, a trajanje kolektivnih ugovora je uvijek zgodno složeno za nekakve izbore. Ta prava uvelike oštećuju poslovanje tvrtke', poručio je. Uprava tvrdi da piloti rade manje od konkurencije, te da su najplaćeniji su u regiji.

Hajdaš Dončić: Croatia Airlinesu prijeti bankrot

'Još jednom pozivam na razum i odricanje od dijela prihoda jer je to jedini način da CA opstane i ne bankrotira. Ona je jedna od rijetkih kompanija u ovom dijelu Europe koja ima potencijal da opstane i nadam se da će razum prevladati. Izjavio je to u Splitu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Niskobudžetne aviokompanije jedva čekaju da neki nacionalni prijevoznik bankrotira, kao što se dogodilo u Mađarskoj ili s America Airlinesom, pa da uđu na taj teren', rekao je. Na upit postoji li u CA mogućnost uštede na nekim drugim troškovima, a ne na plaćama osoblja, Hajdaš Dončić je kategorički ustvrdio kako ne postoji.

Otkazana 24 leta

Otkazana su 24 leta, za pet letova izmijenjen je red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim zrakoplovima. Za današnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.