NPOO

Stižu zajmovi od 4,4 milijarde eura za jednosmjensku nastavu i obnovu od potresa

31.08.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila prijedlog dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. - 2026., kojem predstoji završno usuglašavanje s Europskom komisijom, a kojim se kroz zajmove traži 4,4 milijarde eura, koje bi se između ostalog uložile u obrazovanje i obnovu od potresa

"Nakon višemjesečnog rada niza resora, usuglašavamo prijedlog dodatka, kojem predstoje dodatni pregovori s Komisijom u slijedeća tri mjeseca, a ukupni iznos sredstava koje tražimo kroz zajmove iznosi 4,44 milijarde eura", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tim sredstvima planira se u obrazovanje uložiti milijardu eura, s fokusom na realizaciju projekta jednosmjenske nastave u svim školama u Hrvatskoj, zatim u energetsku tranziciju 1,1 milijardu eura, u unaprjeđenje vodnog gospodarstva 305 milijuna eura, dodatnih oko 180 milijuna eura namijenjeno je prometnom sustavu, a na kraju, ono najvažnije i najbitnije, istaknuo je predsjednik Vlade, za proces obnove od potresa predviđa se 1,2 milijarde eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je nakon sjednice Vlade rekao da se u segmentu energetike predviđaju ulaganja u LNG terminal i dodatne plinovodne pravce prema Sloveniji, Mađarskoj i BiH, dok se primjerice u segmentu prometa planira nabavka novih autobusa na alternativni pogon.

Butković je rekao da se planira iskoristiti svih 3,6 milijuna eura dostupnih zajmova u okviru NPOO-a, a u predstojećim razgovorima s Komisijom će se sve još razmotriti, pa tako i sami uvjeti kreditiranja.

Plenković: Među najboljima smo kada je riječ o provedbi NPOO-a

Predsjednik Vlade Plenković je na sjednici podsjetio da je u okviru instrumenta EU slijedeće generacije Hrvatska prvotno izborila bespovratno financiranje od 6,3 milijarde eura i 3,6 milijarde eura zajmova. Nakon što se Hrvatska počela vrlo brzo oporavljati, iznos bespovratnih sredstava smanjen je za 800 milijuna eura, napomenuo je.

"No svejedno, mi smo među najboljima kada je riječ o provedbi NPOO-a - svih reformi, investicija i natječaja", ustvrdio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je nedavno upućen zahtjev za isplatu još jedne tranše iz NPOO-a u iznosu 700 milijuna eura, a očekuje se da će biti odobrena do kraja ove godine.

  • +5
247. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Izvijestio je da je do sada u okviru NPOO-a objavljeno 253 natječaja, poziva i nabava, vrijednosti 3,4 milijarde eura, što čini 54 posto ukupnog iznosa bespovratnih sredstava.

"Tu smo zaista među najučinkovitijima i najbržima u odnosu na druge članice EU-a", istaknuo je Plenković.