vrijeme darivanja

Stižu velikodušni darovi iz Bruxellesa. Žele nam platiti da uvedemo euro

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 08.12.2017 18:21
  • Objavljeno 08.12.2017 u 18:21
Andrej Plenković, Boris Vujčić i Martina Dalić na konferenciji na kojoj je najavljeno uvođenje eura

Andrej Plenković, Boris Vujčić i Martina Dalić na konferenciji na kojoj je najavljeno uvođenje eura

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je predstavio plan za produbljenje europske ekonomske i monetarne unije. 'Krov se popravlja dok sja sunce', uskliknuo je Juncker predstavljajući plan u kojem se našao i instrument vrlo zanimljiv za Hrvatsku

Junckerov 'novi plan' sadrži četiri glavne inicijative koje se uglavnom odnose na zemlje eurozone, no treća inicijativa, koja govori o komunikaciji o novim proračunskim instrumentima za stabilnost europodručja, koncentrira se na zemlje poput Hrvatske, tj. na one koje su u postupku uvođenja eura.

Komisija namjera razviti poseban 'instrument za konvergenciju za države članice koje su u postupku uvođenja eura'. To drugim jezikom znači da će Europa učiniti sve da pomogne takvim zemljama da što prije uvedu euro, što je važno s obzirom na to da su Vlada i Hrvatska narodna banka prošli mjesec navele da kreću u što žurnije uvođenje zajedničke europske valute.

  • +5
  • +2

Što bi uvođenje eura donijelo građanima, poduzećima i financijskim institucijama?

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U čemu će točno Komisija pomoći i koliko će platiti da što prije uvedemo euro, još nije poznato. Ministar financija Zdravko Marić za tportal je pojasnio kako je 'instrument' još uvijek u fazi osmišljavanja:

'To još nije definirano. Neki dan bio sam na sastanku eurogrupe te smo sudjelovali u razgovorima, ali se ne znaju još svi okviri tog instrumenta. Ta problematika će se rješavati iduće godine. Radi se na tome', rekao nam je Marić, uz opasku da nema naznaka kako će instrument izgledati.

  • +23
  • +20

Sva lica Zdravka Marića

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Upitali smo i hrvatsko predstavništvo Europske komisije što je cilj novih mjera, na što odgovaraju kako novi instrumenti ne forsiraju uvođenje eura u zemljama koje to ne žele, već da je ključno to da je uvođenje eura u novim članicama podržano snažnim gospodarstvom. Drugim riječima, bez jakog, robusnog gospodarstva nema ni uvođenja eura kako se ne bi ponovila kriza iz 2008. godine, kada se zbog bankrota Grčke cijela eurozona gotovo našla na koljenima.

‘Kako bi europodručje funkcioniralo, zemlje članice koje uvode euro moraju postići određenu razinu ekonomske otpornosti da bi efikasnije apsorbirale šokove i brzo se oporavljale od njih’, poručeno nam je iz Europske komisije.

Napominju kako pomoć koju će EK nuditi ovisi o dobroj volji zemlje koja ju zatraži te da mastriški kriteriji i dalje ostaju jedini uvjet za uvođenje eura.

  • +7
  • +4

Konferencija HNB-a 'Ocjena koristi i troškova uvođenja eura u Hrvatskoj'

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!