u očekivanju deregulacije

Stižu pametna brojila: U svakom trenu moći ćete provjeriti svoju potrošnju plina

28.09.2017 u 13:16

Bionic
Reading

U Hrvatskoj ne treba dvojiti oko sigurnosti opskrbe i distribucije plina, istaknuto je u četvrtak na otvorenju 15. skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi 'Plin 2017' na osječkom Poljoprivrednom fakultetu. Direktor tvrtke HEP- Plin Damir Pećušak kazao je kako su uz aktivnosti na realizaciji projekta LNG terminala, neki veliki opskrbljivači potpisali dugoročne ugovore s velikim svjetskim dobavljačima plina te da stoga uopće ne treba sumnjati u sigurnost opskrbe tim energentom

Kazao je kako je cijena plina za kućanstva još uvijek pod nadzorom regulatora i sigurno će biti do iduće godine, dodavši kako je moguća daljnja deregulacija tržišta, gdje će svaki opskrbljivač moći sam formirati cijenu, što bi građanima moglo donijeti dodatne pogodnosti, jer će se zaoštriti konkurencija.

Jedna od novosti koju možemo očekivati su pametna brojila uz pomoć kojih će građani u svakom trenutku moći dobiti podatke o svojoj potrošnji, odnosno neće biti ograničeni na mjesečno očitavanje brojila, rekao je Pećušak.

Direktor sektora za plin i naftu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Nikola Vištica istaknuo kako je deregulacija krajnje cijene za kupce europski trend, ali da i dalje ima zemalja koje na neki način reguliraju cijene prema određenim skupinama kupaca. 

Pojasnio je kako vrijeme za donošenje takvih odluka ovisi o kretanjima na tržištu, ali da HERA ne donosi zakone, već samo sudjeluje u njihovom donošenju te da, koliko mu je poznato, konačne odluke o deregulaciji tržišta plina još nema.

Na skupu se održavaju dva okrugla stola: 'Primjena infracrvene termografije u tehnici' i 'Potpuna deregulacija tržišta plina od 1. travnja 2018!?', a bit će održano više od 50 izlaganja podijeljenih u četiri tematske sekcije: 'Plin i plinska tehnika', 'Voda', 'Energetika i toplinska tehnika' te 'Konstruiranje i proizvodne tehnologije'.

Skup organiziraju HEP grupa, osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Sveučilište iz Pečuha, a okupio je 360 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.