velika novost

Stiže registar: Kraj rentanja pet apartmana i kukanja zbog male mirovine?

23.02.2024 u 09:18

Bionic
Reading

Vlada je predstavila Središnji registar stanovništva, a Zakon je od danas u javnom savjetovanju. Kakvu će promjenu donijeti u odnosu prema ostalim dostupnim registrima?

O njegovim ekonomskim i demografskim učincima, govorili su emisiji U mreži Prvog, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, ekonomski analitičar Damir Novotny i demograf s Instituta Ivo Pilar, Ivo Turk.

'Registar će donijeti raspored stanovništva i objedinjeni popis što se tiče srodstva i popis o kućanstvima koja su do sada bila propuštena', rekao je Kutleša.

Na pitanje koja su prava koja će s registrom ljudi imati, Kutleša je rekao kako su to naknade za djecu i starije osobe, korištenje zdravstvenog osiguranja, stipendija studenata koji je vezan za imovinski cenzus. 'Ovim će se registrom omogućiti da država prepozna one koji imaju potrebe', kazao je. Novotny je naglasio kako se u Hrvatskoj govori samo o pravima građana, ali oni imaju i obaveze prijavljivanja imovine.

'U proteklim godinama nismo znali kakvo je stanje bogatstva kućanstava', kazao je.

Dodaje kako se žalimo da su nam plaće niske, a zapravo zaboravljamo da su nam kućanstva relativno bogata što pokazuje statistika.

'Često govorimo da smo na rubu siromaštva. Ali na makroekonomskoj razini vidimo rastuću potrošnju i veliku štednju i rastuću štednju, najveću po glavi stanovnika u EU', istaknuo je.

'Nužno je vidjeti registrom vidjeti kakvo je stanje kućanstava i kakve bi se ciljane politike trebale voditi', rekao je.

'Ako nekom treba pomoći, treba mu pomoći, ali ako on ima malu mirovinu i 5 apartmana, to je drugo pitanje', naglasio je Novotny. Turk pozdravlja registar i smatra kako je registar stanovništva dobra stvar te da demografi to zagovaraju već godinama. 'On omogućava da mi imamo uvid u to kakva nam je struktura stanovništva i koliko nas ima. Popis stanovništva ima svojih nedostataka, a registar stanovništva to ispravlja', naglasio je.