SVE NA JEDNOM MJESTU

Ministar Primorac predstavio registar koji će zamijeniti popis stanovništva

21.02.2024 u 17:12

Bionic
Reading

Nakon sjednice užeg kabineta Vlade ministar financija Marko Primorac predstavio je središnji registar stanovništva. Zamijenit će popis stanovništva i objediniti sve relevantne podataka o građanima i imovini kojom raspolažu.

Ministar financija Marko Primorac predstavio je središnji registar stanovništva nakon sjednice užeg kabineta Vlade. Registar stanovništva, obitelji i kućanstava zamijenit će popis stanovništva i objediniti sve relevantne podataka o njima i imovini kojom raspolažu.

Ministar je prvo krenuo s prezentacijom i najavio da Zakon uskoro kreće u javno savjetovanje.

Postojeće stanje i izazovi

"Što se tiče motiva donošenja ovog registra, podsjetit ću vas da smo krajem pretprošle godine jako puno razgovarali o mjerama pomoći obiteljima uslijed povećanja cijena energenata. U tom smo trenutku prilikom donošenja paketa mjera namjeravali ih usmjeriti prema stanovništvu koje ima najniže dohotke", pojasnio je.

Podaci su bili limitirani pa su neka kućanstva obuhvaćena viška.

"Za ostvarivanje paketa pomoći i prava bilo je potrebno odlaziti u nekoliko institucija i ispunjavati više obrazaca", istaknuo je.

Ministar financija Marko Primorac o primjeni Registra stanovništva Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec / Pixsell

Ovim registrom će biti dostupni cjeloviti podaci u realnom vremenu. Registar će također dati točne podatke o demografskom razmještaju stanovnika. Popis stanovništva koštao je 20 milijuna eura, a sada za njim više neće biti potrebe, javlja Dnevnik.hr.

"Ovim registrom će se ukinuti potreba da se popis stanovništva vrši svakih 10 godina, podaci će se periodički utvrđivati, ali neće trebati čekati 10 godina", rekao je Primorac i dodao: "Znat ćemo točno tko je prijavljen na kojoj adresi i koliko je točno članova kojeg kućanstva."

Građanima će se omogućiti i kontinuirani uvid u vlastite podatke. Registar će obuhvaćati stanovnike o hrvatskom stanovništvu u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i strane državljane.

Primjena podataka

Registar neće zadirati u intimu građana. "Sadržavat će do sada dostupne podatke na jednom mjestu", pojasnio je.

Suradnica ministra objasnila je tko će imati uvid u podatke.

"Popis neće biti javan u smislu da će svi imati pristup već nadležne institucije, ali će svatko moći vidjeti svoje podatke", otkrila je.

Znat će se tko ide u školu, tko radi, a tko živi od nekih drugih primanja. Također će se utvrđivati nasljednici iz registra. "Nasljednici će biti pozvani na ostavinske rasprave."

Oblikovat će se razvoj regionalnog razvoja, upis djece u škole i vrtiće, provjedba mjera socijalne politike.

"Vremenski okvir je takav da ćemo nakon javne rasprave ići u redovitu proceduru - dva čitanja u Saboru i zatim bi Zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2025.", istaknuo je.

"Što se tiče nekretnina mi smo vodili poprilično transparentnu politiku. Mi imamo porez za kuće na odmor. On se obračunava na sve građevine koje nisu u trajnom najmu ili se u njima živi. Dali smo određenu fleksibilnost jedinicama lokalne samouprave", odgovorio je Primorac novinarima na pitanje o podacima o nekretninama.