'majka, a ne maćeha'

Novi registar: Građani često nesvjesni svojih prava, država će prepoznavati njihove potrebe

21.02.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Hrvatska uvodi novi registar stanovništva. Svi vaši podaci bit će tako na jednom mjestu i dnevno će se ažurirati - od obrazovanja i prava glasa, do popisa stanova i migracija

Hrvatska već ima niz posebnih registara, poput registra zdravstvenih osiguranika, umirovljenika, upisanih u osnovnu i srednju školu... Po čemu je ovaj važan otkriva reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić. "Njegovim uvođenjem će popis stanovništva kakav smo znali, koji se provodio svakih 10 godina, otići u prošlost", ispričala je.

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, ispričao je kakve će koristi imati građani.

"Građani će puno efikasnije i brže surađivati s tijelima državne i lokalne uprave na ostvarivanju svojih prava i neće morati svaki put iznova dokazivati određene činjenice. Sve to omogućava proaktivnu ulogu države u ostvarivanju prava, prije svega socijalnih od mjesta za vrtiće, naknade socijalne što se tiče nekih drugih prava koje podnašaju različite zahtjeve prema različitim tijelima", pojasnio je.

Jedan od ciljeva je i izračun realnog dohotka.

"Tu država prije svega ide u smjeru da bude majka, a ne maćeha. Velik broj građana kada postoji nekakvo pravo ne prepozna se u tom skupu. Upravo iz ove situacije da država sama prepozna građane koji su u potrebi da ide prema njima kroz svoje proaktivne politike", poručio je.

Ministar financija Marko Primorac o primjeni Registra stanovništva Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec / Pixsell

Prijava boravka istovremeno na dva mjesta trebala bi biti prošlost.

"I danas MUP provjerava takve situacije kroz svoje baze podataka, no ako se pravo ostvaruje kroz neka druga tijela, ako takva tijela nemaju povezane baze podataka s MUP-om, može doći do zloupotreba. Isto se može dogoditi u bilo kojem drugom sustavu. Upravo zbog toga kompiliramo podatke iz svih državnih tijela, njih više od 30", rekao je Kutleša i dodao: "U registru će biti moguće da jedna osoba bude u samo jednom kućanstvu."