upozorenje stručnjaka

Štern: 'Pripremite se za hladnu zimu, situacija se neće brzo popraviti'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 23.08.2022 19:37
  • Objavljeno 23.08.2022 u 19:20
tportal

Izvor: tportal.hr montaža / Autor: TOLGA AKMEN / Cropix

Stručnjak za energetiku Davor Štern komentirao je za Dnevnik N1 situaciju s energentima u Hrvatskoj i svijetu te kakvu zimu možemo očekivati

O najavljenim mjerama Vlade Davor Štern kaže da se nada da će iskoristiti instrumente koje imaju. Kaže da mjere prvenstveno trebaju biti financijske prirode.

'Nemaju čarobni štapić osim u obliku izdašne pomoći svima koji će stradati u ovoj situaciji, ali se ne slažem da je prošla era jeftine energije. Ona će se vratiti kad nestanu uzroci koji su doveli do toga. Vjerujem da postoje ljudi u Vladi koji mogu smisliti da se spriječe negativne posljedice po društvo', rekao je Štern za N1.

O situaciji u Zagrebu gdje bi se troškovi mogli popeti do neslućenih granica, rekao je da Plinara to mora podnijeti jer drugog načina nema. 'Plinara je uvijek bio stožerni snabdjevač plina i Zagreb u suradnji s Vladom jednostavno može riješiti taj problem da se građane i poduzetnike zaštiti od enormnog povećanja cijena plina', ustvrdio je.

Na pitanje koliko se povećanje cijena može očekivati, nije htio špekulirati. 'Koliko će poskupjeti, ovisi o situaciji. Ako će Mađarska i dalje dobivati plin iz Rusije, onda će plina biti malo više pa neće poskupjeti toliko. No, ako dođe do sveobuhvatne obustave plina, onda će plin biti skup. To ne može podnijeti ni Plinara ni potrošači, tu država mora napraviti nešto, zato i postoji', rekao je Štern za N1.

O zadužnicama Plinare kaže da nisu korektne , premda ne zna smiju li to s pravne strane. 'Ako hoće biti opskrbljivači pod takvim udarom, netko se mora brinuti i za njihovu opstojnost, ne mogu poslovati s gubitkom. I Plinara je poduzetnik u ovom slučaju; osiguravaju plin za sve, a ne mogu doći do jefitnog plina pa ga ne mogu jeftino ni prodavati', pojasnio je.

Podsjeća građane da se pripreme na hladnu zimu. 'Nijemci predviđaju pet do deset hladnih zima. Mislim da bi građani trebali biti spremni da se situacija neće brzo popraviti, da će biti problematična zima, a tu dolazi u pitanje rad političkih stranaka da počnu međusobni dijalog i nađu načine kako to premostiti. Političke razmirice treba staviti pod tepih da se nađe pravedan i korektan izlaz', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!