NA RUBU RECESIJE

Štern o 'vrućoj jeseni' i sankcijama Rusiji: Oni imaju manje luksuza u robi, a nama će energenti postati luksuz

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 08.08.2022 23:12
  • Objavljeno 08.08.2022 u 23:07
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski / Cropix / SERGEI ILNITSKY / EPA

Naftni konzultant Davor Štern komentirao je za Dnevnik Nove TV cijene goriva, ali i sve glasnije pozive političara da zbog ekstra zarade treba dodatno oporezivati i naftne kompanije

Jesu li niže cijene goriva signal ulaska u recesiju? Naftni konzultant Davor Štern za Dnevnik Nove TV kaže: "S jedne strane se svakako se tome trebamo veseliti, niža cijena znači i niže troškove za domaćinstva i industriju, međutim ulazak u recesiju je izvjestan i vjerojatno je to i razlog zašto pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu, a slijedom toga i derivati. Najave recesije su sve glasnije, i jasno, uz sve ostalo što se događa u svijetu za očekivati je da će jesen biti vruća. Vjerojatno se zato cijene stabiliziraju, jer nema velike potražnje."

Ne očekuje veliko snižavanje cijena ''jer su one sada u odnosu na proizvodnju u svijetu i stanje sa zalihama dosta realne, a isto tako ne očekuje da će s padom cijene derivata pasti ove cijene različitih proizvoda koje su išle gore."

Komentirao je i pozive da se dodatno oporezuju naftne kompanije zbog ekstra zarade na ratu u Ukrajini, napominjući da se ne može govoriti samo o zaradama naftnih kompanija – zarade su kod svih onih koji sudjeluju na burzama. 

''Pitanje oporezivanja ekstra profita je staro pitanje, već se puno puta pokušalo stati na kraj tim ekstra zaradama i basnoslovnim bogaćenjima sudionika na energetskom planu, međutim bojim se da je to teško provedivo, jer svi oni su dobro smješteni, u dobre porezne oaze, imaju dobro odrađen sustav legalnog izbjegavanja plaćanja poreza, i teško da će se bilo kakva politika moći s time nositi jer se radi o izuzetno jakim kompanijama, pojedincima, burzama. Teško će se to dovesti pod kontrolu'', smatra Štern.

Što se tiče sankcija na energente, koje su trebale urušiti rusko gospodarstvo, a na kraju je europsko gospodarstvo na rubu recesije, Štern kaže: "Nažalost, tako je. Izgleda da smo radili u korist naše štete. Rusko gospodarstvo je žilavo, ono što Rusima u ovom trenutku nedostaje, barem iz mojih izvora, jesu uglavnom luksuzne robe, do kojih oni teže dolaze. Oni imaju manje luksuza u robi, a nama će energija i energenti postati luksuz''.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!