ANALIZA UNICREDITA

Stabilne banke jamče da Hrvatska neće postati Grčka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 16:57
  • Objavljeno 14.05.2010 u 15:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Premda je duboka recesija utjecala na rezultate bankarskog sustava u Hrvatskoj, on je u 2010. ušao stabilan i visoko kapitaliziran, ističe se u analizi Grupe UniCredit o bankarstvu u srednjoj i istočnoj Europi, koja je predstavljena na današnjoj konferenciji u sklopu godišnje skupštine EBRD-a

Analitičari UniCredita prognoziraju da će hrvatski bankarski sustav, kao i većinu bankarskih sustava u SIE regiji, ove godine obilježiti umjerene stope rasta kredita. To je prvenstveno odraz trenutnih gospodarskih prilika u zemlji, odnosno slabe potražnje za kreditima. Također očekuju da će udio loših potraživanja u ukupnim kreditima ove godine doseći svoj vrhunac.

Kriza je jasno pokazala da je dosadašnji model gospodarskog rasta temeljen na domaćoj potražnji i vanjskom zaduživanju iscrpio svoje mogućnosti. Evidentno je da će u budućnosti izvoz morati odigrati važniju ulogu u generiranju gospodarskog rasta. Da bi se to ostvarilo, potrebno je ukloniti prepreke gospodarskom rastu provođenjem strukturnih reformi kako bi privatni sektor postao glavni pokretač razvoja ekonomije.

Istovremeno, kao što je slučaj Grčke ove godine pokazao, bit će iznimno važno smanjiti fiskalni deficit. Prednost Hrvatske je što u takvom okruženju ima snažan i stabilan bankarski sektor koji može pratiti financiranje reformi i povećanje potražnje za kreditima kako se gospodarstvo bude oporavljalo.

Gospodarstva u zemljama srednje i istočne Europe (SIE regije) pomalo pokazuju znakove oporavka. Međutim, očekivanja gospodarskog rasta se znatno razlikuju od zemlje do zemlje. Neke se zemlje oporavljaju brže, dok su druge ranjivije u uvjetima trenutnih tržišnih turbulencija, no sve su još uvijek značajno ispod svog dugoročnog potencijalnog rasta.

'Kriza je imala utjecaja i na bankarski sustav u zemljama SIE regije, no on je uspio zadržati otpornost i profitabilnost, pokazujući sposobnost za budući značajni rast', izjavio je Federico Ghizzoni, direktor Divizije za poslovanje banaka u regiji SIE Grupe UniCredit.

Iako bankarstvo u SIE regiji još uvijek ima dobre mogućnosti, nakon krize su brojne okolnosti na tržištu promijenjene. 'Prema našim očekivanjima, potencijal za daljnji razvoj i širenje u bankarskom sektoru će i dalje postojati, no rast kredita i depozita će pritom biti umjereniji', zaključila je Debora Revoltella, voditeljica SIE strateških analiza Grupe UniCredit, pozivajući se na posljednje objavljene prognoze Grupe o kretanjima u bankarskom sektoru. U uvjetima slabijeg rasta gospodarstva, rast volumena kredita i depozita u SIE regiji bit će sporiji nego u predkriznom razdoblju, ali i dalje znatno iznad stopa rasta razvijenijih tržišta.

Predvodnik oporavka trenutno je korporativni sektor gospodarstva budući da je on prvi koji izlazi iz krize te je tako glavni generator budućeg rasta. U okolnostima u kojima još uvijek dominiraju visoka nezaposlenost i niska potrošnja sektor kućanstava će se sporije razvijati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi