LIJEPo IsKUSTVO

Srpkinja poziva sunarodnjake na rad u Hrvatsku: ‘Prijepodne ste na poslu, a poslijepodne na godišnjem odmoru’

10.08.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Brojni ljudi iz regije dolaze godinama odrađivati sezonu na hrvatskom Jadranu. Jedna od njih je i Dragana Bajić iz Srbije, koja je na svom YouTube profilu odlučila podijeliti svoja iskustva.

Objasnila je kako je tri sezone odradila u Hrvatskoj, i to u Istri.

“Želim razbiti sve predrasude. Da su Hrvati ovo ili ono i da mi iz Srbije nemamo tamo što tražiti. To uopće nije tako i to uopće nije istina. U Hrvatsku se na rad ide bez ikakvih problema. Tamo imate osiguran smještaj i hranu, nekada to budu tri obroka, nekada dva, negdje i samo jedan obrok – ovisno po dogovoru. Oni već od veljače počinju raspisivati oglase, natječaje i traže radnike koji će raditi u turizmu”, ispričala je.

“Ove godine najniža plaća je iznosila 800 eura i najmanje jedan obrok dnevno. Zašto je to tako? Hrvatima je to premalo i ne žele raditi za taj novac”, dodala je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Ako završite cijelu sezonu plate vam put, ako odete ranije čak će vam odbiti od plaće. To je tad koštalo 150 eura, za izradu radne i boravišne dozvole, jer oni sve rade kako treba. To je iz razloga jer imaju problem s radnicima, ako ih napustite ranije, skinut će vam to s plaće. Ako ostanete od početka do kraja sezone, bit ćete nagrađeni jako dobro, ne plaćate ništa, oni snose sve troškove dozvola, čak i puta, plus što ćete kad dođete kući dobiti još pred Novu godinu “božićnicu”, to je njihov običaj. Ja sam bila jako iznenađena kad sam je dobila nakon samo tri mjeseca rada u sezoni. Tamo otvarate račun u njihovoj banci, koji ne morate da gasite, već zamrzavate, pa tako dobijete posljednju plaću i tu “božićnicu” i možete ih podići i u Srbiji', rekla je Dragana te otkrila ima li rada na crno.

– Nećete raditi na crno, bit će vam svaki mjesec uplaćivan staž i socijalno osiguranje. Bez radne dozvole ne primaju radnike, kad aplicirate za posao i kada vas pozovu, nećete ni ići dok ne dobijete dozvolu. Nemam loše iskustvo gdje god da sam bila i radila u Hrvatskoj, sve je bilo po dogovoru. Kako vam kažu na početku, sve tako i bude. Išla sam čak i u njihov mirovinski fond u Poreču provjeriti je li sve je uplaćeno u dan. Ja stalno govorim da tko god želi negdje ići raditi, da je najbolje ići u Hrvatsku. Meni je to do sada bilo najisplativije od svega gdje sam bila i što sam radila. Prijepodne ste na poslu, a poslijepodne na godišnjem odmoru – na moru. I to može trajati mjesecima – zaključila je Dragana.