skupljat će bodove

Srbija uvodi 'multiplus' kartice za umirovljenike kakve su predložene i u Hrvatskoj, očekuje se navala

15.03.2023 u 09:02

Bionic
Reading

U Srbiji 15. ožujka kreću prijave za umirovljeničke kartice. Popusti i pogodnosti moći će se ostvariti skupljanjem bodova, a kartice će umirovljenici moći koristiti od 1. listopada

Pravo na ovu vrstu državne potpore imat će svih 1,7 milijuna umirovljenika, ali i određene ranjive skupine (korisnici socijalnih naknada i djeca s invaliditetom).

Korištenjem umirovljeničke kartice prilikom plaćanja robe i usluga korisnici će ostvarivati ​​bodove. Za svakih potrošenih 500 dinara (4,25 eura) Fond će korisniku kartice dodijeliti jedan bod, a tijekom mjeseca može ostvariti bodove do visine prosječne mirovine u Srbiji.

Na temelju prikupljenih bodova umirovljenik će moći ostvariti određene pogodnosti poput popusta, poklona ili nečeg drugog. Dodijeljene bodove neće biti moguće zamijeniti za novac, niti ih prenijeti na drugu osobu.

Srpski ministar financija Siniša Mali pozvao je građane da se prijave za izdavanje umirovljeničkih iskaznica.

'Od 15. ožujka krećemo s velikom akcijom i krećemo s registracijom umirovljenika. Svi zatraže iskaznicu imat će popuste u trgovinama, salonima, a time će ne samo uštedjeti, nego će i dodatno zaraditi. Ostat će im više novca za unuke i djecu“, rekao je Mali.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Dodao je da je to samo mali dio politike prema umirovljenicima, te podsjetio na najavu srbijanskog predjednika predsjednika Aleksandra Vučića o dvoznamenkastom dodatnom povećanju mirovina.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je uvođenje umirovljeničkih kartica prošle godine predložila Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).