ide na bolje

Izvrsna vijest za umirovljenike, Vlada ih u paketu mjera časti sa 75 milijuna eura: Evo tko će ih dobiti

13.03.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Ova godina je, barem dosad, puna dobrih vijesti za umirovljenike. Najnovija je došla u sklopu proljetnog paketa Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata predstavljenog u ponedjeljak

Podsjetimo, već je početak ove godine krenuo dobro za umirovljenike. Od 1. siječnja mirovine su porasle za 5,37 posto temeljem redovitog polugodišnjeg usklađivanja s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama. Povećan iznos isplatit će se u travnju s mirovinom za ožujak.

Isto tako, u travnju stupit će na snagu izmjene Zakona o doprinosima, kojima se u potpunosti ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine. Za oko milijun umirovljenika doprinos je podmirivala država na teret državnog proračuna, a oko 32.000 umirovljenika s mirovinom iznad 5000 kuna plaćalo je doprinos od tri posto iz svojih mirovina.

Treća dobra vijest za umirovljenike stigla je u ponedjeljak. U sklopu Vladinog paketa pomoći građanima u borbi s inflacijom nalazi se i mjera o isplati jednokratnog dodatka za umirovljenike u svibnju, za što će biti ukupno izdvojeno 75 milijuna eura.

Isplata će izgledati ovako: svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Sličnu mjeru imali smo i prošle godine, kad je država umirovljenicima, u sklopu jesenskog paketa pomoći građanima, također isplatila jednokratnu naknadu, energetski dodatak, za što je iz proračuna bilo izdvojeno gotovo 60 milijuna eura.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX