PRITISAK EUROPSKE KOMISIJE

Srbija popustila - TDR zadržava kvote za cigarete

16.10.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Europska komisija je zadovoljna time što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske, izjavio je glasnogovornik povjerenika Štefana Fuelea

Spor između Srbije i Hrvatske izbio je nakon što je Srbija zatražila da se Hrvatskoj, nakon ulaska u EU, oduzme privilegija na izvoz cigareta u Srbiju po tarifi četiri puta nižoj od one koja vrijedi za ostale članice Unije, a na što je imala pravo kao članica CEFTA-e (Srednjeeuropski sporazum o slobodnoj trgovini).

'Srbija je nakon konstruktivne diskusije promijenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu s regulativom koja je donedavno vrijedila unutar CEFTA-e', naveo je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Stav Srbije je bio da se Hrvatska, nakon napuštanja CEFTA-e i učlanjenja u EU, mora odreći povlaštenog odnosa koji je uživala na osnovi ranije važećeg sporazuma.

Europska komisija je međutim zauzela suprotno stajalište, s obrazloženjem da je običaj da nove članice EU-a zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.