TKO JE JAMIO...

Srbija od Hrvatske potražuje 2 mlrd. eura

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 11.08.2010 08:40
  • Objavljeno 11.08.2010 u 08:00
čekić presuda sud

čekić presuda sud

Izvor: Corbis / Autor: Gisuke Hagiwara

Tužba Ine protiv države Srbije za dio imovine privatiziranog Beopetrola potaknula je u Srbiji raspravu o povratu imovine srbijanskih tvrtki u Hrvatskoj. Prema procjenama srbijanske strane, ukupna imovina na koju tamošnje kompanije polažu pravo u Hrvatskoj vrijedi više od dvije milijarde eura

Među tvrtkama koje najviše potražuju ističu se Naftna industrija Srbije (NIS), Jat Airways (bivši JAT), Carnex, Genex, Inex, Srpske železnice, Simpo…

Naftna industrija Srbije planira sudskim putem tražiti povrat 30 benzinskih crpki, odmarališta u Rovinju, Makarskoj, Hvaru i Braču, udjel u Jadranskom naftovodu, nekoliko skladišta i brojne poslovne prostore. Prema tvrdnjama iz NIS-a, veći dio tražene imovine čija vrijednost se procjenjuje na oko 400 milijuna eura je prodan, a benzinskim crpkama upravlja Ina.

JAT TUŽI CROATIA AIRLINES

Tužbu protiv Hrvatske i Croatia Airlinesa već je podnio srbijanski avioprijevoznik Jat Airways, koji potražuje imovinu vrijednu 70 milijuna eura. Tužbu su podnijeli hrvatskom državnom odvjetništvu, uz obrazloženje da je kompanija Croatia Airlines osnovana imovinom bivšeg jugoslavenskog zračnog prijevoznika.

I prehrambena kompanija Carnex u vlasništvu britanskog investicijskog fonda Ashmore sprema se da svoja skladišta i lokale u Rijeci, Splitu i Zagrebu vrati sudskim putem.

I hrvatska i srbijanska strana nacionalizirale su većinu imovine poduzeća iz drugih republika. Uredbom Vlade iz 1991. godine. Hrvatska je 318 objekata u vlasništvu pravnih osoba sa sjedištem na teritoriju Srbije nacionalizirala i dala na raspolaganje Hrvatskom fondu za privatizaciju.

HFP PRODAO 158 OBJEKATA

Unatoč neriješenim imovinskim pitanjima, Fond je 90-ih pokrenuo prodaju te imovine. Do 2002. prodano je 158 objekata, 30 je dodijeljeno na korištenje, za 40 zgrada se vode sporovi, dok je 91 objekt slobodan. Nakon protesta sa srbijanske strane HFP je 2002. godine prestao s prodajom srbijanske imovine. Uslijedio je zahtjev za povratom imovine i tužba međunarodnom sudu u jesen 2003. godine.

Kako je u Srbiji proces privatizacije tekao sporije, prodani su udjeli u samo 32 tvrtke iz bivših YU-republika, i to za 3,3 milijuna eura. Kada je Agencija za privatizaciju prije dvije godine odlučila prodati znatniju imovinu poduzeća iz bivših republika koja se nalazi u Srbiji, uslijedili su diplomatski protesti pa je taj postupak obustavljen. Na prodaju sada čeka više od stotinu tvrtki čiji su vlasnici izvan Srbije.

Srbijanska strana tvrdi da hrvatske vlasti otežu s potpisivanjem bilateralnog sporazuma o rješavanju pitanja 'zaostale imovne' upravo zato što bi trebale platiti puno veću odštetu. U srbijanskoj Direkciji za imovinu kažu da se ovaj spor može riješiti samo na međudržavnoj razini, ali istovremeno srbijanskim kompanijama savjetuju da podižu tužbe za povrat imovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi