TKo kupuje u hrvatskoj?

Srbi kupuju sve više luksuznih nekretnina na obali: Eksplodirao i interes dijaspore

11.06.2024 u 06:40

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije tradicionalno su najbolji kupci te svake godine postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana. Prošle godine tako su kupili 3403 nekretnine

Međutim, prema informacijama vlasnika agencija za nekretnine, ove godine zabilježen je veći interes građana Srbije za kupnju nekretnina na obali, posebno u Istri i na Kvarneru, piše Jutarnji.

Zanimljivo je da sve više upita i kupaca dolazi iz Srbije. To su kupci s većom platežnom moći te preferiraju skuplje nekretnine na elitnim lokacijama. Obično su zainteresirani za nekretnine u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu, rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći što je uzrokovalo ovaj povećani interes. Opatija je, primjerice, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupnju ljetnikovaca. Prošle godine građani Srbije su kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo vidjeti ukupne podatke za ovu godinu.

Interes dijaspore eksplodirao

'Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji. Rekla bih da je interes isti kao ranije, i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, u slučaju da su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske', kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Također, interes hrvatske dijaspore i dijaspore iz regije za nekretnine na obali eksplodirao je nakon pandemije koronavirusa. Upiti su se tada udeseterostručili u roku nekoliko mjeseci.

'U 2022. godini 36 posto svih kupnji nekretnina u Hrvatskoj realizirali su strani državljani, a po mom mišljenju, barem 50 posto tih kupaca pripada dijaspori iz regije', ističe Papeš.

Istra i Kvarner posebno su zanimljivi

Dodaje da su Istra i Kvarner zanimljivi zbog relativne blizine i izvrsne prometne povezanosti s mjestima u kojima žive. 'Probude se u Beču, Grazu ili Münchenu, sjednu u auto te su za četiri, pet sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Mnogi upiti dolaze od dijaspore iz BiH koja živi u Njemačkoj i Austriji', kaže Papeš.

Općenito se ove godine bilježi pad interesa inozemnih kupaca za nekretnine na obali, za oko 10 posto ili više, ovisno o području. Agencije za nekretnine navode da su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se tržište sada stabiliziralo te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.