RASTEREĆENJE PODUZETNIKA

Spomenička renta smanjena za 50 posto

  • Autor: M. Barukčić
  • Zadnja izmjena 20.05.2010 17:35
  • Objavljeno 20.05.2010 u 15:26
biškupić

biškupić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Vlada je donijela odluku o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prema kojemu će se od 1. listopada ukinuti spomenička renta za uporabu i promidžbu kulturnih dobara kao što je korištenje replike nekog kulturnog dobra primjerice na odjevnim premetima, u spotovima, fotografijama itd.

'Donošenjem ovog Zakona trebali bi se smanjiti prihodi u proračunu od spomeničkih renti za 50 posto ili za 120 milijuna kuna', rekao je ministar kulture Božo Biškupić i dodao da će se visina spomeničke rente smanjiti na jednu do sedam kuna po četvornom metru, a do sada je ona iznosila od tri do deset kuna. Također, omogućuje će se da obveznici plaćaju rentu samo po jednoj osnovi.

U prijedlogu Zakona stoji da će se, osim korisnika koncesije na kulturnom dobru, od plaćanja rente osloboditi i fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je snižavanje i ostalih parafiskalnih nameta poput vodne naknade i naknade za Hrvatske šume.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi