akcijski plan

Kreće novi krug rezanja nameta, evo na čemu ćemo najviše uštedjeti

18.01.2024 u 07:11

Bionic
Reading

Vlada je krajem godine objavila planove za daljnje smanjenje parafiskalnih nameta. U ovoj godini najveće uštede očekuju se na davanjima koja poduzetnici plaćaju za korištenje i zaštitu voda

Novo rezanje državnih nameta provodi se u okviru akcijskog plana smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja za 2023. i 2024. godinu. Riječ je o drugom akcijskom planu koji predviđa 73 mjere rasterećenja, čijom se provedbom planira direktno troškovno rasterećenje u iznosu od 132,9 milijuna eura.

Tijekom pripreme plana već je provedeno rasterećenje gospodarstva u visini od 25,7 milijuna eura, a preostale mjere trebaju biti realizirane do kraja prvog tromjesečja ove godine.

Od mjera provedenih u prošloj godini najznačajnija je smanjenje naknade za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra za 50 posto, što je poduzetnicima donijelo uštedu od 12,9 milijuna eura. Lani je ukinuta i obvezna članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, čime su rasterećeni za 7,7 milijuna eura. U resoru Ministarstva pravosuđa ukinut je ili smanjen dio sudskih pristojbi, uz uštedu od 3,6 milijuna eura.

U pripremi nove runde smanjenja neporeznih i parafiskalnih nameta Ministarstvo gospodarstva koordiniralo je aktivnosti oblikovanja mjera s nizom drugih tijela državne uprave, od sedam ministarstava do Državne geodetske uprave, Državnog inspektorata, Državnog zavoda za statistiku te Hrvatske gospodarske komore.

Na nametima za vode uštede veće od 50 milijuna eura

Najviše zahvata predviđeno je u domeni Ministarstva gospodarstva, a najveće uštede ostvarit će poduzetnici na naknadama koje plaćaju za korištenje i zaštitu voda.

Naknada za korištenje voda trebala bi se smanjiti za nešto manje od 20 posto, što će rezultirati rasterećenjem od gotovo 19 milijuna eura. Ovu naknadu plaćaju poduzetnici koji zahvaćaju površinsku i podzemnu vodu u različite komercijalne svrhe, oni koji iz vode proizvode energiju te javni vodovodi.

Danas naknada za zaštitu voda stoji gospodarstvo oko 36,5 milijuna eura godišnje, a smanjit će se za 22 posto, što bi s efektom primjene tzv. korekcijskog koeficijenta trebalo donijeti uštedu od oko 18,5 milijuna eura.

  • +8
Najviše rezova provodi ministar Damir Habijan Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vodni doprinos, koji plaćaju investitori u građevinske objekte, potpuno se ukida, što bi poduzetnicima trebalo donijeti rasterećenje od 16,5 milijuna eura. U planu je i ukidanje naknade koju plaćaju članovi EKO bilančne grupe (obnovljivi izvori energije), što ih godišnje opterećuje s oko četiri milijuna eura.

U resoru Ministarstva poljoprivrede najveći zahvat smanjenje je naknade za opće korištenje šuma, koju plaćaju srednji i veliki poduzetnici. Prema planu, ona će se smanjiti za 38 posto, što bi im trebalo donijeti uštede u visini od devet milijuna eura.

Rezanje naknada za sanitarne preglede radnika

U domeni Ministarstva zdravstva smanjuju se brojne naknade, a najveće uštede ostvarit će poduzetnici koji su dužni radnike na poslovima u proizvodnji ili prometu namirnica slati na redovni zdravstveni pregled na kliconoštvo. Naknada za sanitarni pregled smanjuje se za 50 posto, što će im donijeti rasterećenje od 4,3 milijuna eura. Za 50 posto se smanjuje i naknada za edukacije o higijeni osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom.

Na uštedu, koja se procjenjuje na 3,2 milijuna eura, mogu računati i farmaceutske tvrtke, kojima će se za 50 posto smanjiti naknada za pružanje usluga u području stavljanja u promet gotovog lijeka.

Budući umirovljenici rasterećeni za 25 milijuna eura

Građani će najveću korist imati od smanjivanja naknada u sustavu obvezne mirovinske štednje. Ukidanjem ulazne naknade obveznih mirovinskih fondova mirovinska štednja bit će rasterećena za 4,5 milijuna eura godišnje, a sukcesivno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, što će u trogodišnjem razdoblju donijeti uštede od 20,6 milijuna eura.

Ministarstvo unutarnjih poslova će za 20 posto smanjiti naknade za polaganje stručnih ispita za detektiva, zaštitara i čuvara te za zaštitu od požara.