'GREEN FUTURE'

Split ugošćuje poslovnjake, znanstvenike, političare i aktiviste. Tema je – zelena budućnost

31.05.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Drugo izdanje 'Green Future konferencije', tech-eventa na kojemu se započinje u četvrtak u Splitu, u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Na dvodnevnom događaju predstavit će se i govoriti više desetaka poslovnih ljudi, znanstvenika, političara i aktivista, a fokus je na zelenim tehnologijama, urbanoj i e-mobilnosti, zaštiti okoliša, digitalizaciji poslovanja te financiranju zelenih projekata

Među ostalima, govorit će Sébastien Pellion iz 'Glova', bivša ministrica turizma Austrije Elisabeth Köstinger, hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, Andrius Bičeika iz REVOLUT-a, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i drugi.

Ključna tema skupa je održivi turizam, no odgovarat će se i na druga konkretna i lako razumniva pitanja - može li mobilna aplikacija pretvoriti bacanje hrane u stvar prošlosti, mogu li hrvatski gradovi postati pametni, jesu li električna vozila zaista budućnost ili tek privremeni hir, može li Facebook grupa spasiti planet i slično.

Partneri i sponzori događaja su i tvrtke poput Infobipa, OTP banke, Mastercarda, Ericssona Nikola Tesla, e.on-a, HBOR-a, IMC-a, Schneider-a i EY-a.

Svoja iskustva prenijet će i Tijmen Sissing, backpacker koji je odlučio očistiti plastiku s plaže u Maleziji. Njegov prvi video postao je viralan i zahvaljujući tome u samo nekoliko dana očišćeno je 400 tona otpada, te je preko 45 000 učenika educirano o opasnostima plastičnog otpada.

Konferenciju organiziraju Splićani Marijan Čipčić, Tomislav Buljubašić i Ognjen Bagatin.

'Svi koji će sljedeća dva dana biti u Splitu imaju zajednički cilj, a to je održiva budućnost u kojoj, kao društvo, generacijama poslije nas, ostavljamo bolji planet od onog koji smo zatekli', poručio je Čipčić.

'Promjene koje želimo potaknuti nisu jednostavne, zahtijevaju interdisciplinaran pristup i umrežavanje svih dionika društva, od poduzetnika, preko javnih službenika do aktivista', kaže Buljubašić.

'Gotovo dvije trećine EU fondova su vezane uz zelene tehnologije i tranziciju. Gradovi, županije, tvrtke i udruge koje žele biti u korak s vremenom to su prepoznale i zato imamo izvrstan globalni odaziv', rekao je Ognjen Bagatin.

Između ostalih, na konferenciji će se predstaviti i Grad Split koji će organizirati Smart City Expo i predstaviti novu cjelovitu gradsku aplikaciju.

U sklopu konferencije održat će se i Startup Challenge za tvrtke koje razvijaju inovativna rješenja u području održivog razvoja. Predstavnicima deset startupa bit će omogućeno da predstave eko-ideje žiriju, a uz nagrade i stručne savjete, pruža im se i mogućnost umrežavanja s predstavnicima industrije i potencijalnim investitorima.