astronomski račun

Spašavanje Uljanika u škripcu: Puca li brak između Debeljaka i države?

13.02.2019 u 17:20

Bionic
Reading

Nakon sastanka koalicijskih partnera u utorak u Banskim dvorima čelnik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je kako država 'treba razgovarati samo s onim strateškim partnerima koji su spremni uložiti stvarni novac u brodogradnju'. Iz toga se da iščitati kako vladajuće Tomislav Debeljak još nije uspio uvjeriti da ima dovoljnu financijsku moć da spasi pulski Uljanik

I s Debeljakove i s Vladine strane dolazi ista poruka. A to je da je Uljaniku hitno potrebna financijska injekcija da preživi. Ne radi se o milijunima, već milijardama kuna. Pitanje je tko će ih dati.

Država je lani dala ukupno 2,5 milijardi kuna za jamstva pulskog škvera. Riječ je o brodovima koji su ugovoreni, ali nisu niti će biti izgrađeni. U javnosti još uvijek odjekuje konstatacija ministra financija Zdravka Marića kako je taj iznos dovoljan da svako novorođenče dobije 15.000 eura.

U ovoj godini iz državnog proračuna, odnosno džepova građana, trebalo bi se iskeširati još 1,8 milijardi kuna za preostala jamstva. Postoji nada kako će taj iznos ipak biti niži. Ako se dovrše i isporuče brodovi koji su u završnoj fazi, trošak bi bio osjetno niži, nekih 400 do 500 milijuna kuna.

Međutim, to je samo novac za neizgrađene brodove, a pravi troškovi dolaze na red kad se krene u restrukturiranje škvera. I u njemu će sudjelovati država.

Koliki su ti troškovi, još nitko službeno nije rekao. U javnost je iscurila informacija kako je plan Debeljaka da država da još 1,4 milijarde eura (10,5 milijardi kuna) za spas Uljanika, i to odmah. Time bi se pokrili svi gubici i počistili svi eventualni stari dugovi te bi novi vlasnik brodogradilišta imao čisti početak. Nakon toga više ne bi bilo potrebe za državnim potporama.

  • +3
Intervju s Tomislavom Debeljakom Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ako Vlada na to pristane, onda bi i Debeljakov Brodosplit i njegov talijanski partner Fincantieri uložili još 1,4 milijarde eura u narednih 10 godina.

Kad se povuče crta, ukupno s jamstvima, spašavanje Uljanika koštalo bi nas astronomskih 14 milijardi kuna.

Zbog toga je jasna nervoza u vladajućim redovima i sumnja u financijsku snagu Debeljaka. Ona je još pojačana kad je na vidjelo izašlo to da Brodosplit jedno vrijeme Gradu Splitu nije plaćao komunalnu naknadu, zbog čega ga je taj grad ovršio za 1,6 milijuna kuna.

Treba istaknuti kako Vlada nije od Debeljaka tražila dokaze financijske sposobnosti kad joj je dao svoju ponudu za Uljanik.

'Ako tih indikatora realno bude, onda će se u fazu restrukturiranja krenuti s Debeljakom. Ako se ustanovi da Debeljak, kao što to nije mogao ili nije htio i prethodni potencijalni strateški partner (Danko Končar, op.a.), koji nije pokazivao mogućnost financirati proces restrukturiranja – onda se bojim da će proces i ovoga puta završiti kao i onaj prethodni', izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ako priča s Debeljakom završi kao ona s Končarom, tad Uljanik odlazi u stečaj.