OVRŠEN BRODOSPLIT

Debeljak priznao da nije plaćao komunalnu naknadu: Privremeno smo zastali u podmirivanju obaveza zbog ove stvari...

11.02.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka priznala je kako nije plaćala komunalnu naknadu zbog čega ju je Grad Split ovršio za oko 1,6 milijuna kuna. Pravdaju se kako su bili u pregovorima sa gradskom upravom o smanjivaju ili otpisu potraživanja za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda te su zbog toga 'zastali u podmirivanju' svojih obaveza

'Budući da nažalost nismo uspjeli postići dogovor, podmirili smo cjelokupan sporni iznos, ali nećemo odustati i od daljnjih pregovora s gradskom upravom u vezi utvrđivanja stvarnih površina i smanjivanja troškova koje smatramo previsokim', poručili su iz Debeljakovog brodogradilišta.

Nekorektnim nazivaju prozivku od strane gradskog vijećnika stranke Pametno Jakov Prkića koji je javnost upozorio na dugove Brodosplita.

'Takvo ponašanje jednog gradskog vijećnika prema splitskom gospodarskom subjektu u kojem svakodnevno preko 2300 radnika, ne samo da je nekorektno nego je potpuno suprotno od naziva stranke čiji članovi konstantno nasrću na Brodosplit', ističu iz škvera.

Nastraji na njih, tvrde, počeli su u ožujku prošle godine kada su vijećnici stranke Pametno izrazili svoju zabrinutost situacijom u Brodosplitu.

'Javnost će sama prosuditi koliko je postavljanje takvog pitanja s obzirom što se o Brodosplitu znalo tada, ali i sada, bilo pametno. Isto tako, da li je i koliko na postavljanje toga pitanja imalo utjecaj to što je stranka Pametno tada bilo u koaliciji s gospodinom Ivanom Jakovčićem, koji je bio u nadzornom odboru finske tvrtke u vlasništvu gospodina Danka Končara javnost će sama prosuditi - ali mi odgovor pouzdano znamo', poručili su škvera.

  • +12
Brodosplit Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ističu kako je Brodosplitjedino brodogradilište u Hrvatskoj koje od samog početka restrukturiranja plaća puni iznos koncesijske i komunalne naknade.

'Utvrdili smo kako plaćamo i za veću površinu, pa čak još uvijek plaćamo i za dio površine koju smo Gradu ustupili za izgradnju Spaladium Arene. Osim toga morali smo podmiriti i tuđe dugove koji su nastali prije nego što je započet proces restrukturiranja. Za istu površinu na koju plaćamo koncesijsku naknadu fiksni i varijabilni dio, od koje Grad dobije 1/3 od koncesijske naknade, zaračunava nam se puni iznos komunalne naknade i naknade za uređenje voda. S druge strane, sva ostala brodogradilišta u Republici Hrvatskoj imaju različite vrste beneficija bilo popusta ili otpisa koje su im gradske uprave odobrile za podmirivanje tih naknada', upozorili su iz Brodosplita dodajući kako su zbog toga potaknuli pregovore sa splitskom gradskom upravom koji su po njih završili neuspješno.